Μ. Τσαβούσογλου: Είμαστε κατά των κυρώσεων σε Ρωσία και Ιράν

Μ. Τσαβούσογλου: Είμαστε κατά των κυρώσεων σε Ρωσία και Ιράν

Η Άγκυρα δεν υποστήριξε ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα, στη διάρκεια της οποίας, αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα εξωτερικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Η Τουρκία δεν υποστήριξε ποτέ τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Έχουμε ήδη πει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε ούτε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν», δήλωσε.

Ο Μ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παίρνει μόνη της αποφάσεις και να ζητάει απ'' όλους να τις ακολουθήσουν. «Εμείς συμβιβαζόμαστε με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν στόχο και την Ευρώπη και έχει αρχίσει η φυγή από το δολάριο», τόνισε.

Ο Σ. Λαβρόφ από την πλευρά του χαρακτήρισε ανορθόδοξες τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Τουρκίας και είπε ότι δεν συνάδουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

«Είναι μονόπλευρες αποφάσεις που στοχεύουν στην προώθηση των δικών τους επιχειρηματιών, τιμωρώντας τους συμμάχους τους. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», σημείωσε.

Η Ρωσία συζητά εδώ και καιρό την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει εθνικά νομίσματα για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, το Ιράν και την Κίνα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη, όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως ο ρόλος του δολαρίου ως του νομίσματος με το οποίο διεξάγονται οι παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές θα υποχωρήσει.

Ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη χρήση του δολαρίου στο εμπόριο με την Τουρκία, το εθνικό νόμισμα της οποίας έχει καταρρεύσει.

Φωτογραφία AP

Διαβάστε Περισσότερα