Μ. Τσαβούσογλου: Αστάθεια δημιουργούν όσοι προσπαθούν να αρπάξουν τα δικαιώματά μας

Μ. Τσαβούσογλου: Αστάθεια δημιουργούν όσοι προσπαθούν να αρπάξουν τα δικαιώματά μας

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις έδωσε από το βήμα της 7ης Συνόδου Πρέσβεων που διεξήχθη στην Άγκυρα την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα και στην Κύπρο ανάφερε πως «η αστάθεια στην περιοχή δημιουργείται από εκείνους που νομίζουν πως μπορούν να αρπάξουν τα δικαιώματα των Τούρκών».

Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις σταθερές τουρκικές αξιώσεις αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «κανείς να μην προσδοκεί πώς η Τουρκία -που ως χώρα έχει τις πιο μεγάλες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο- θα φυλακιστεί στις ακτές της και θα αλλάξει γνώμη για τα δικαιώματα που έχει στους πόρους. Οι κινήσεις πού αποσκοπούν στο να μας αποκλείσουν ή και γίνονται εναντίον μας, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας»

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απηύθυνε προς την ελληνική πλευρά κάλεσμα για διάλογο χωρίς όρους και για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρός μας στο μήνυμά του στον τελευταίο σεισμό της Σμύρνης συνοπτικά το αποκάλυψε. Επιθυμούμε να ρυθμίσουμε τα θέματα με την Ελλάδα, μέσω διαλόγου. Δεν κλείνουμε την πόρτα στον άνευ όρων διάλογο και στην διπλωματία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Είπαμε αν θέλετε να ζήσουμε με ένταση και κλιμάκωση ή να συνεργαστούμε με διπλωματία και διάλογο. Η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα. Τους προσφέρουμε επίσης όλες τις λογικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι απτές προτάσεις για τις διερευνητικές συνομιλίες, την κατανομή των εσόδων και την περιφερειακή διάσκεψη προήλθαν από εμάς. Ο πρόεδρός μας προσωπικά πρότεινε την διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου για να συζητηθούν αυτά τα θέματα όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλες τις παράκτιες χώρες. Εμείς ως Τουρκία προτείνουμε σε όλους τους παίκτες της εύθραυστης περιοχής μας να εργαστούμε με διπλωματία για το δίκαιο τη γαλήνη και τη συνεργασία», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.