Μ. Σχοινάς: Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε βελτίωση της κατάστασης στη Μόρια

Μ. Σχοινάς: Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε βελτίωση της κατάστασης στη Μόρια

Στην αναγνώριση της βελτίωσης της κατάστασης στη Μόρια, εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος πολύ ξεκάθαρα αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση και την πρόοδο που έχει γίνει από το 2016 που είχε έρθει στη Λέσβο με περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και μια υγειονομική ζούγκλα στη Μόρια. Τώρα βρήκε λιγότερους από 2.000 ανθρώπους σε μια πολύ βελτιωμένη δομή -όπως ξέρετε οι νέες δομές ολοκληρώνονται και παραδίνονται με χρηματοδότηση της ΕΕ και δεδομένα της ΕΕ» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον έκανε λόγο για «πολύ καλή πρόοδο στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ανεξάρτητη επιτροπή επιτήρησης συνόρων στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «σχετικά με τον ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης και παρακολούθησης, έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά, και η επίτροπος και εγώ, και έγιναν συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα και με την Κροατία και με την Ελλάδα και νομίζω ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση όπου αυτοί οι μηχανισμοί είναι πραγματικότητα, είναι ανεξάρτητοι, έχουν τα εχέγγυα που ψάχνουμε. Την ίδια στιγμή να μην ξεχνάμε ότι στο Σύμφωνο έχουμε προβλέψει έναν μόνιμο μηχανισμό για την παρακολούθηση των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα».

Συμπλήρωσε δε ότι «εν αναμονή του μόνιμου μηχανισμού που έχουμε μέσα στο Σύμφωνο, βρίσκουμε και λύση για την ενδιάμεση κατάσταση για να αντιμετωπίζονται και να διερευνώνται αυτές οι καταγγελίες».

Η Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε: «Είμαι χαρούμενη που η Ελλάδα τώρα πηγαίνει πριν από άλλους να εφαρμόσει ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Είχα θετική συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη πριν από δύο ημέρες σχετικά με αυτό και εξήγησε πώς θα λειτουργεί και αποφασίσαμε ότι πρέπει να είμαστε σε στενή επικοινωνία για την εξέλιξη του αποτελέσματος, στο πώς θα εργαστεί γι' αυτό. Πιστεύω είναι σημαντικό. Μου υποσχέθηκε επίσης και μου είπε ότι έχει ήδη ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με το προσωπικό της FRONTEX».