M. Schulz: «Πιθανή» η επανένωση της Κύπρου το 2016

M. Schulz: «Πιθανή» η επανένωση της Κύπρου το 2016

Την άποψη ότι είναι «πιθανή» η επανένωση της Κύπρου το 2016 εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών οργάνων έτσι ώστε να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο», δήλωσε ο Martin Schulz, σημειώνοντας ότι αν επιτευχθεί η επανένωση την επόμενη χρονιά, θα αποτελέσει «σύμβολο» που θα δώσει μήνυμα «ελπίδας» στη διεθνή κοινότητα.

Κοινή συνάντηση Αναστασιάδη–Ak?nc? με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki-moon στο Νταβός

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Ak?nc?, ανακοίνωσαν ότι αποδέχτηκαν πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, για κοινή συνάντηση στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός. Στη συνάντηση αναμένεται ότι θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο Μάιο.

Σήμερα οι Αναστασιάδης και Ak?nc? είχαν νέα συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ήταν εποικοδομητική. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν περαιτέρω καθοδηγητικές γραμμές στους διαπραγματευτές και πρότειναν έντεκα άτομα, ο καθένας, ως μέλη της τεχνικής επιτροπής για την εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στο στάδιο διαπίστωσης προόδου και δυσκολιών». Είπε ότι έγινε ανασκόπηση και καταγράφηκαν «σημεία συναντίληψης και οι αποστάσεις που υπάρχουν».

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι σύντομα θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, τη Βουλή και τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να τερματιστούν οι μεμψιμοιρίες και η παραφιλολογία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ