M. Rutte: Οι διπλωματικές κυρώσεις της Άγκυρας δεν είναι πολύ άσχημες, αλλά απλώς ανάρμοστες

M. Rutte: Οι διπλωματικές κυρώσεις της Άγκυρας δεν είναι πολύ άσχημες, αλλά απλώς ανάρμοστες

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο».

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, κλιμάκωσε την διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, η Άγκυρα προχώρησε χθες το βράδυ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Numan Kurtulmus, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή Kees Cornelis van Rij «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί». Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία.

Ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»...

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

Η ένταση ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις αρνήθηκαν τη διεξαγωγή τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων.

Χθες, ο Erdogan επετέθη κατά της καγκελαρίου Merkel, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες». «Κα. Merkel, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας; Γιατί δεν αναλαμβάνετε δράση;», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αναφερόταν στην υποστήριξη που κατά τη γνώμη του παρέχει το Βερολίνο σε υπερασπιστές της κουρδικής υπόθεσης και σε ύποπτους που καταζητούνται από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης του περασμένου Ιουλίου, δίνοντάς τους καταφύγιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merkel Steffen Seibert.

Η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Όμως, υπό το φως της παρούσας κρίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Omer Celik αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία υπεγράφη πριν από έναν χρόνο.

Κατά τη γνώμη του Soner Cagaptay, αναλυτή του Washington Institute για την Τουρκία, «ο Erdogan αναζητεί φανταστικούς ξένους εχθρούς για να κινητοποιήσει την εθνικιστική του βάση εν όψει του δημοψηφίσματος και οι Ολλανδοί έπεσαν στην παγίδα».

«Πρόκειται για τον χορό των υποκριτών. Υποκρινόμαστε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας με την ΕΕ) υφίστανται ακόμη, αλλά είναι ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την σημερινή κατάσταση. Αφήνει τον λαϊκισμό του Erdogan να ανθίζει», σύμφωνα με τον Didier Billion, του Institut de Relations Internationales et Strategiques (IRIS) στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC

 

Διαβάστε Περισσότερα