M. Renzi για J. Dijsselbloem: Όσο πιο γρήγορα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο

M. Renzi για J. Dijsselbloem: Όσο πιο γρήγορα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο

Σκληρή κριτική άσκησε ο Matteo Renzi στον Jeroen Dijsselbloem για τις προκλητικές δηλώσεις του εναντίον των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ότι ξόδεψαν τα ευρωπαϊκά λεφτά σε "ποτά και γυναίκες".

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προέβη σε ανόητες ατάκες - δεν βρίσκω καλύτερους όρους - ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αρχής γενομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όπως τόνισε “άνθρωποι όπως ο Dijsselbloem, ο οποίος - παρότι δεν το έχει καταλάβει – ανήκει στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, δεν αξίζει να έχει τη θέση που έχει”.

“Όσο πιο γρήγορα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο”, σχολίασε ο M. Renzi. “Όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών”.

Συνέχισε λέγοντας πως “η πρότασή μας για εκλογές για τις θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη είναι ουσιώδης και ελπίζω να τη στηρίξουν όλοι. Ο Jeroen είδε το κόμμα του να πέφτει στις τελευταίες εκλογές από το 25% στο 5%. Κάτι που λέει πολλά για το γεγονός ότι είναι καλό να αντιμάχεσαι τον λαϊκισμό αλλά χωρίς να παύεις να είσαι με τον λαό. Γιατί διαφορετικά πέφτεις θύμα των τεχνοκρατών”.

Τέλος τόνισε πως “είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού”. “Την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη θα πρέπει όλοι να εργαστούμε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και όχι της γραφειοκρατίας”.

Πυρά ευρωβουλευτών κατά Dijsselbloem

Παράλληλα, τα πυρά ευρωβουλευτών συγκέντρωσε ο J. Dijsselbloem στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνούμενος ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του ότι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξόδεψαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» την περίοδο που οδήγησε στην κρίση.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, ο ισπανός Ευρωβουλευτής G. Mato χαρακτήρισε τα σχόλια «απολύτως απαράδεκτα» και «προσβλητικά» προς τα νότια κράτη, υποστηρίζοντας ότι κ. Dijsselbloem έχει χάσει την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Το σχόλιο του κ. Dijsselbloem στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ήταν:

«Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) έχετε και υποχρεώσεις. Δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητάτε βοήθεια».

Ο ίδιος επέμεινε λέγοντας ότι «αλληλεγγύη» σημαίνει πως όλες οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες.

Απαντώντας στην κριτική είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν αφορά μία χώρα, αλλά όλες τις χώρες μας. Η Ολλανδία απέτυχε επίσης για χρόνια να συμμορφωθεί με ό,τι είχε συμφωνηθεί (για το οικονομικά)».

Ο ισπανός Ευρωβουλευτής E. Urtasun απάντησε πως «είναι μια ατυχής δήλωση, ίσως είναι αστείο για σας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος που θέλει να ανανεώσει τη θέση του ως πρόεδρος του Eurogroup».

«Πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos.

«Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Gianni Pittella, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Dijsselbloem ήταν «απρεπείς», «σοκαριστικές» και «μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup αναφορικά με τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει. «Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Dijsselbloem θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Antonio Costa.

Επίσης, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, ο Σοσιαλιστής Augusto Santos Silva, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις είναι «απολύτως απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup». Τα σχόλια του είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Ο Dijsselbloem αναμένεται να αποχωρήσει τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του, οι Εργατικοί, σημείωσαν ιστορική πτώση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η θητεία του όμως στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018.

Διαβάστε ακόμα: - Εκπρόσωπος Dijsselbloem: Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή