M. Rajoy: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη

M. Rajoy: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι το βασικότερο ανάμεσα στα ατομικά δικαιώματα», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη που είχε στη Βαρκελώνη με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Luis Puigdemont και αξιωματούχους των αρχών ασφαλείας.

Ο Rajoy υποσχέθηκε ότι η Ισπανία θα βγει νικήτρια από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τόνισε ότι είναι ανάγκη οι πάντες, εντός και εκτός συνόρων, να εμφανιστούν ενωμένοι «σαν μία ομάδα» σε αυτή την αναμέτρηση. Γοα τον λόγο αυτό, όπως είπε, βρίσκεται σε διαρκής επαφή με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων άλλων χωρών της Ευρώπης, ενώ τη Δευτέρα συγκαλείται σύσκεψη όλων των ισπανικών κομμάτων, στο πλαίσιο του Αντιτρομοκρατικού Συμφώνου που έχουν υπογράψει.

Από την πλευρά του, ο Puigdemont, αφού ευχαρίστησε τον Rajoy και την κυβέρνηση της Μαδρίτης για την παρουσία τους και τη συμπαράστασής τους, τόνισε ότι το καλύτερο όπλο που υπάρχει σε αυτή τη μάχη είναι «η αλληλεγγύη, η ελευθερία και οι αξίες της δημοκρατίας». Ξεκαθάρισε δε ότι στόχος είναι να επιστέψει η Βαρκελώνη το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Καταλονία και την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας είναι ιδιαιτέρως τεταμμένες, εξαιτίας της επιδίωξης της πρώτης να προχωρήσει προς την ανεξαρτησία της. Είναι προφανές, όμως, ότι η υπόθεση αυτή περνά πλέον σε δεύτερη μοίρα, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

 

Φωτογραφία: SOOC