Μ. Πομπέο: «Βασικός εταίρος των ΗΠΑ το Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Μ. Πομπέο: «Βασικός εταίρος των ΗΠΑ το Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Περισσότερο από 1,5 ώρα διήρκησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Φανάρι, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Ο Μάικ Πομπέο, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και την ακολουθία του, έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 10.40 π.μ. Είχε συνάντηση για αρκετή ώρα με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Βαρθολομαίου, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του Πατριαρχείου.

Κατά την αποχώρηση του κ. Πομπέο δεν έγιναν δηλώσεις. Σε tweet του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως «είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και που επισκέφθηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο».

Λίγο αργότερα υπήρξε μια άτυπη ενημέρωση στους δημοσιογράφους από τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη και ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Γαλλίας, συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και διασφάλισης της παρουσίας χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ενώ υπήρξε αναφορά στην ενότητα των χριστιανών σε όλο τον κόσμο και στην ειρήνη στην ανθρωπότητα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν τέθηκε θέμα Αγ. Σοφίας, ο κ. Εμμανουήλ τόνισε ότι πράγματι έγινε συζήτηση, όμως πρόκειται για πολιτική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και στην παρούσα φάση δεν θα γίνει κάποια δήλωση επί του θέματος.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Πομπέο δεν θα συναντηθεί με κανέναν Τούρκο αξιωματούχο, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Άγκυρας.

Την ώρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μερικές δεκάδες Τούρκους εθνικιστές, και συγκεκριμένα από την οργάνωση Τουρκικής Νεότητας, με πανό και συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχους είχε πει αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία ότι «Υπάρχουν βεβαίως πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι «Η Ουάσινγκτον κινδυνεύει τώρα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, αφού τα σημεία τριβής με τις τουρκικές αρχές είναι ήδη πολλά».