Μ. Δερμιτζάκης: Γιατί είναι αναγκαία η λογική της «μάσκας παντού»

Μ. Δερμιτζάκης: Γιατί είναι αναγκαία η λογική της «μάσκας παντού»

Η επιβολή της μάσκας παντού πετυχαίνει πρώτον κάποιος να έχει μάσκα πάντα μαζί του και δεύτερον να τη φοράει πολύ συχνά, σχεδόν πάντα, όταν βρίσκεται σε συνθήκες όπου προκύπτουν απρόβλεπτα συνωστισμοί, επισημαίνει ο Καθηγητής Γενετικής, με ανάρτησή του στο facebook.

Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Από κάποιους ακούγεται ότι το μέτρο “μάσκα παντού” είναι περίεργο γιατί σημαίνει ότι πρέπει να φοράμε μάσκα σε στιγμές που είμαστε εντελώς μόνοι ή ότι θα είναι δύσκολο να καθοριστούν οι εξαιρέσεις. Αυτό έχει κάποια λογική αλλά το σωστό είναι να δούμε τη λογική και τις αρχές του μέτρου κι όχι να πνιγόμαστε στις λεπτομέρειες.

Η λογική της μάσκας παντού είναι ότι όταν βρίσκεται κάποιος σε μια πόλη όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κτλ ή ακόμα και κωμόπολη, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τυχαίνει συνωστισμός στιγμιαία χωρίς να το περιμένει και αυτό οδηγεί σε μετάδοση. Όταν αφεθεί στον πολίτη να αποφασίσει που θα τη βάλει τότε συνήθως κάποιοι δεν τη φοράνε όταν πρέπει και καμιά φορά δεν την έχουν καν μαζί τους, γιατί “δε σκόπευαν να βρεθούν σε συνωστισμό”.

Γι’ αυτό η επιβολή της μάσκας παντού πετυχαίνει πρώτον κάποιος να έχει μάσκα πάντα μαζί του και δεύτερον να τη φοράει πολύ συχνά, σχεδόν πάντα, όταν βρίσκεται σε συνθήκες όπου προκύπτουν απρόβλεπτα συνωστισμοί. Αυτό το μέτρο υποδηλώνει και ένα βαθμό ανοχής όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα χωράφι κτλ, αλλά συγχρόνως κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο όταν κάποιος κυκλοφορεί σε πολυσύχναστο μέρος».