M. Abbas: Ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή μετά τις δηλώσεις Trump

M. Abbas: Ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή μετά τις δηλώσεις Trump

O Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ φέτος και επισήμανε ότι η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στο θέμα αυτό θα βοηθούσε στο να συναφθεί «η συμφωνία του αιώνα» στην περιοχή.

Ο Mahmoud Abbas ευχαρίστησε τον Trump που τον υποδέχθηκε σε ένα τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Εάν αυτό αποτελεί απόδειξη για κάτι… επιβεβαιώνει τη σοβαρότητά σας, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία του αιώνα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς ή εντός των προσεχών μηνών, Θεού Θέλοντος» υπογράμμισε ο Abbas.

Ο Αμερικανός ηγέτης επισήμανε από την πλευρά του ότι η ομάδα των συμβούλων του εργάζεται πολύ σκληρά για το θέμα αυτό, όπως και το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη.

«Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ, πολύ καλή πιθανότητα και σίγουρα θα αφοσιωθώ (σε αυτό) με την καρδιά και την ψυχή μου προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία» σημείωσε ο μεγιστάνας.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, δεν έχουμε πολύ χρόνο και θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις, προφανώς» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Mahmoud Abbas σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν συναντηθεί με την ομάδα Trump περισσότερες από 20 φορές αφότου ο Αμερικανός ηγέτης ανέλαβε επίσημα καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Κάλεσε για το τέλος του «απαρτχάιντ» κατά των Παλαιστινίων 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν το «απαρτχάιντ» που έχει επιβάλει το Ισραήλ, ζητώντας να συνεχιστούν οι προσπάθειες να «δοθεί ένα τέλος στην ισραηλινή κατοχή του Παλαιστινιακού κράτους εντός ενός προβλεπόµενου χρονοδιαγράµµατος».

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Abbas προειδοποίησε ότι αν δεν επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να «συνεχίσουν τη μάχη και να απαιτούν πλήρη δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της ιστορικής Παλαιστίνης».

«Έχουμε και έχετε την ευθύνη να τερματίσουμε το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.