Λοβέρδος: Ισχυρό όπλο για τη χώρα η ελληνογαλλική συμφωνία - Υπερψηφίζει το ΚΙΝΑΛ

Λοβέρδος: Ισχυρό όπλο για τη χώρα η ελληνογαλλική συμφωνία - Υπερψηφίζει το ΚΙΝΑΛ

Την υπερψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ως εισηγητής για το ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δήλωσε πως η σύναψή της αποτελεί ένα «ισχυρό όπλο για τη χώρα».

Ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν σημεία που χρίζουν κριτικής και τονίζοντας πως «θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερη» ο Α. Λοβέρδος σημείωσε ότι «Είμαστε υπέρ της ενδυνάμωσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας». «Δεν είναι» είπε «η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να είναι, όπως για παράδειγμα στο σημείο που αφορά την ρήτρα αμοιβαιότητας. Θα την θέλαμε καλύτερη».

Στο σημείο αυτό έστειλε μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει πως θα την καταψηφίσει λέγοντας ότι «Ωστόσο, πρέπει όλα τα κόμματα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να ζυγίσουμε και να σταθμίσουμε καλά τα πράγματα και να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η καταψήφιση της Συμφωνίας ή το "παρών" δεν αποτελούν στάση που συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας. Σίγουρα η Συμφωνία έχει προβλήματα. Όμως η στάθμιση θετικών και αρνητικών γέρνει ολοφάνερα στη σημασία υπέρ του ναι, γιατί η Συμφωνία υπηρετεί με τρόπο σοβαρό τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία, γιατί στην ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και καλό είναι να μην την αμφισβητούμε» υπογράμμισε δηλώνοντας πως «είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με Γαλλία, αλλά δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών μελών της ΕΕ, να συνδράμουν σε ένα άλλο κράτος αν δεχθεί επίθεση».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο θέμα της μη συμμετοχής των ελληνικών ναυπηγείων στο κατασκευαστικό έργο των φρεγατών κάνοντας λόγο για παράλειψη αφού μια τέτοια παράμετρος στη συμφωνία θα συνεργούσε στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.