Λίνα Μενδώνη: Όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων δωρεάν στα μουσεία

Λίνα Μενδώνη: Όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων δωρεάν στα μουσεία

Αστραπιαία αντέδρασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε σχέση με το επεισόδιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου δεν επετράπη η δωρεάν είσοδος σε προσφυγάκια, αν και φοιτούν σε ελληνικό σχολείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Liberal.gr, η υπουργός απέστειλε έγγραφα με τα οποία ζητά και τροποποίηση της απόφασης και δωρεάν είσοδο για όλους τους μαθητές ελληνικών σχολείων ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Δεδομένου ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία «αποτελούν κατ' εξοχήν χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και ανάλογα περιστατικά αδικούν πρωτίστως τους εργαζόμενους στους ανωτέρω χώρους», η υπουργός ζητά την άμεση εφαρμογή των αλλαγών αλλά και τη δρομολόγηση αλλαγής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ομάδα παιδιών - προσφύγων, από τη Συρία και άλλες χώρες, που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο, επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Επειδή όμως δεν είχαν μαζί τους τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, όπως ορίζει η ΚΥΑ, δεν τους επετράπη να μπουν δωρεάν. Ερμηνεία μόνο του γράμματος του νόμου και προσκόλληση στη γραφειοκρατία; Ασφαλώς. Παρόλα ταύτα, αυτή δεν είναι συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά που ήθελαν να δουν ένα μουσείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού την ίδια μέρα, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, ζήτησε στο εξής και μέχρι την τροποποίηση της ΚΥΑ να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι των σχετικών υπηρεσιών ότι τα ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, «ακόμη και στην περίπτωση που οι μαθητές είναι πολίτες εκτός ΕΕ, να επιτρέπεται η δωρεάν είσοδός τους, όπως ακριβώς ισχύει και για τους πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, τον Δεκέμβριο 2019.

Ταυτοχρόνως, στο αυριανό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εισάγεται εσπευσμένα, ύστερα από αίτημα της υπουργού, για την κατά νόμον γνωμοδότηση η τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ.

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το θέμα είναι πώς θα αλλάξει η υπαλληλική νοοτροπία. Ζητάμε πολλά;