Lidl Ελλάς - Το εταιρικό DNA ενός κορυφαίου εργοδότη

Lidl Ελλάς - Το εταιρικό DNA ενός κορυφαίου εργοδότη

Δεν είναι νέο, είναι όμως σπουδαίο, ότι η Lidl Ελλάς βραβεύεται ως Top Employer για 6η συνεχή χρονιά...

Ίσως να μην χρειάζεται και μεγάλη παρατηρητικότητα για να διαπιστώσει κανείς ότι πρωταγωνιστές της επιτυχίας της Lidl στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι της οι άνθρωποι. Θα τους συναντήσει κανείς στα καταστήματα να δίνουν την καθημερινή μάχη για την άριστη εξυπηρέτηση του πελάτη. Θα τους βρει όμως και στα κέντρα υποδομών και διοίκησης να εξελίσσουν και αναπτύσσουν την εταιρεία. Θα τους ανακαλύψει και στις διαδικασίες επιλογών και ελέγχου, που εγγυώνται ότι τα προϊόντα της αλυσίδας βρίσκονται στην κορυφή. Είναι οι άνθρωποι που βιώνουν, αλλά και επιβεβαιώνουν με τη συνεργασία τους, τους λόγους για τους οποίους η Lidl Ελλάς βραβεύεται για 6η συνεχόμενη χρονιά, ως κορυφαίος εργοδότης.

Μάλλον λοιπόν, δεν είναι κάτι «νέο», αφού συνεχίζεται επί 6 συναπτά χρόνια... Είναι όμως κάτι σπουδαίο για κάθε έναν και κάθε μία από τους 6.500 εργαζομένους της Lidl Ελλάς αφού η βράβευση από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute (*), με τον τίτλο του Κορυφαίου Εργοδότη, σε Ελλάδα και Ευρώπη εστιάζει ακριβώς στον προσανατολισμό και τις δράσεις της εταιρείας με επίκεντρο τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν.

Σε όσους ασχολούνται με το περιβάλλον εργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι γνωστό ότι η Lidl Ελλάς προσφέρει στους εργαζομένους της ανταγωνιστικές αμοιβές, πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς και από τις υψηλότερες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό. Ίσως ακόμη σημαντικότερο να είναι ότι εφαρμόζει ειδικά προγράμματα και δράσεις που εξασφαλίζουν στους ανθρώπους της ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον συνεχούς εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες.

Για το 2022, η Lidl Ελλάς είναι 1 από τις μόλις 17 εταιρείες στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου, που καταφέρνει να αποσπάσει την πιστοποίηση του Top Employer, καταγράφοντας για μία ακόμη χρονιά πως συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει.

Οι λόγοι που «μέτρησαν» για την πιστοποίηση της Lidl Ελλας, ως Top Employer 2022 ήταν πολλοί. Υπάρχουν, όμως και ορισμένοι που έκαναν τη διαφορά.

Η διαρκής εξέλιξη στο περιβάλλον εργασίας, διαμορφώνει διαχρονικό στόχο της Lidl Ελλάς, που μέσα στο 2021 υπέγραψε τη λεγόμενη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενισχύοντας τη δέσμευσή της για ένα συμπεριληπτικό χώρο εργασίας, από τον οποίο απουσιάζουν οι διακρίσεις και τα στερεότυπα. Ταυτόχρονα, από την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησε να εφαρμόζει με προσήλωση, συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες κατά της παρενόχλησης ή και τυχόν βίας στο επαγγελματικό περιβάλλον. Κι έτσι διασφάλισε ένα πιο φιλικό και ομαδικό χώρο απασχόλησης, στον οποίο κυριαρχεί η έννοια του «Μαζί».

Η εκπαίδευση του προσωπικού, είναι άλλος ένας διαχρονικός στόχος για τη Lidl Ελλάς, που την περασμένη χρονιά επένδυσε περισσότερα από 800.000 ευρώ σε αυτήν την κατεύθυνση. Η εταιρεία προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας διαμόρφωσε ένα νέο υβριδικό μοντέλο τηλεκπαίδευσης των εργαζομένων της, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε μέλους των ομάδων εργασίας. Και ταυτόχρονα έδωσε αντίστοιχα εφόδια και υποστήριξη σε όσους ασκούν διοίκηση ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας. Διασφάλισε έτσι την επιχειρησιακή συνέχεια και τη δέσμευση όλων των ομάδων της.

Την ίδια χρονιά, η εταιρεία εξελίχθηκε και τεχνολογικά. Ανασχεδίασε πολλές διαδικασίες ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, προχώρησε σε ψηφιακό μετασχηματισμό συστημάτων ανθρώπινου δυναμικού και επένδυσε σε τεχνολογίες που υποστηρίζουν την τηλεργασία.

Από τα προγράμματα που ξεχωρίζουν και αναδεικνύουν την ηγετική θέση της Lidl Ελλάς στην αγορά εργασίας είναι και αυτά που αφορούν τη στήριξη προς τη νέα γενιά, με την προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας σε νέους και νέες, που έρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ή διαθέτουν μικρή προηγούμενη εμπειρία. Στους περισσότερους είναι ήδη γνωστό το Lidl UP: International Trainee όπως και η ευρύτερη στόχευση της εταιρείας να δίνει σε απόφοιτους ευκαιρίες καριέρας.

Μέσα στο 2021, όμως προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω με το καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης Lidl UP: Learn & Work που δίνει σε νέους με όρεξη για δουλειά, τη δυνατότητα να σπουδάσουν ως στελέχη λιανικού εμπορίου σε κρατικό Ι.Ε.Κ., αποκτώντας παράλληλα, επαγγελματική εμπειρία στα καταστήματά της. Το πρόγραμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς, είναι το πρώτο της κατηγορίας του στην Ελλάδα που εφαρμόζει θεωρητική και επαγγελματική, δίνοντας την ευκαιρία στους σπουδαστές του να αποφοιτήσουν ως έμπειρα στελέχη Λιανικού Εμπορίου. Μια ειδικότητα που εισάγεται για πρώτη φορά στον χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας. Και για τους αποφοίτους, τους περιμένει η θέση του Υποδιευθυντή/ τριας καταστήματος από την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης των σπουδών τους. 

Νέοι στόχοι

Η δυναμική όμως δεν εξαντλείται εδώ... Και το 2022, η Lidl Ελλας συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων της. Ανασχεδιάζει τόσο τα learning paths όσο και τα career paths με στόχο να προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης στους ανθρώπους της. Πού αποσκοπεί;

Σε έναν φιλόδοξο στόχο: Οι εργαζόμενοί της από διαφορετικά τμήματα και επαγγελματική προϊστορία να μπορούν να αναλάβουν θέσεις διαφορετικές από αυτές που ίσως είχαν φανταστεί.

Ακόμη η Lidl Ελλάς προγραμματίζει νέες προσλήψεις σε μία μεγάλη γκάμα θέσεων εργασίας σε καταστήματα, logistics centers και γραφεία, ενδυναμώνοντας την παρουσία της στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου. Εταιρική επιθυμία της είναι άλλωστε να ενισχύσει το αίσθημα της εργασιακής ασφάλειας, ιδιαίτερα και σε περιόδους αβεβαιότητας.

Είναι ίσως άλλος ένας λόγος που τη συγκαταλέγει μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών...

*Το Top Employers Institute είναι ένα διεθνής ανεξάρτητος οργανισμός με στόχο την πιστοποίηση των εταιριών εκείνων που διακρίνονται για τις εξαιρετικές εργασιακές συνθήκες που προσφέρουν. Έχει 30 χρόνια παρουσίας και δραστηριοποίησης, ενώ φέτος αναγνωρίστηκαν 1.857 Top Employers από 123 χώρες σε 5 ηπείρους. Συνολικά, μέσα από τους Top Employers που έχουν λάβει την πιστοποίηση για το 2022, πάνω από 8.000.000 εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο έχουν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.