Λιβύη: Τουλάχιστον 65 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας

Λιβύη: Τουλάχιστον 65 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας

Σε τουλάχιστον 65 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Ζλίτεν, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λιβύης, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή και τοπικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε την ώρα που εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι συγκεντρώνονταν για μια τελετή αποφοίτησης.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία ήταν μία από τις πιο αιματηρές που σημειώνονται από τότε που το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να επεκτείνει την παρουσία του στη Λιβύη, εκμεταλλευόμενο το χάος που επικράτησε στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στη Λιβύη.

Ο δήμαρχος της Ζλίτεν, Μίφταχ Χαμάντι. δήλωσε ότι το φορτηγό, που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε την ώρα που οι νεοσύλλεκτοι συγκεντρώνονταν στο κέντρο αυτό εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Ζλίτεν, μια παραλιακή πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και το λιμάνι της Μιζουράτα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα θύματα διακομίζονται με ασθενοφόρα και ΙΧ αυτοκίνητα στα νοσοκομεία της Μιζουράτα και ότι πολλά από αυτά φέρουν τραύματα από βλήματα.

Νοσοκομειακές πηγές δήλωσαν ότι 65 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι πολίτες, ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Lana, που πρόσκειται στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και το οποίο επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, μετέδωσε ότι την επίθεση διέπραξε ένας καμικάζι και ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε τουλάχιστον 15 και οι τραυματίες σε περίπου 30.

Ωστόσο λίγο αργότερα το αντίπαλο πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία έχει έδρα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και ελέγχει το Ζλίτεν, μετέδωσε, επικαλούμενο γιατρό του νοσοκομείου της πόλης, ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 50 και οι τραυματίες σε 127 και ότι η επίθεση διαπράχθηκε με ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, καταδικάζει την "επίθεση αυτή αυτοκτονίας" και καλεί "όλους τους Λίβυους να ενωθούν γρήγορα για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ