Λιβύη: Ο ISIS συνεχίζει τον βομβαρδισμό της ζώνης του λιμανιού Ες Σίντερ

Λιβύη: Ο ISIS συνεχίζει τον βομβαρδισμό της ζώνης του λιμανιού Ες Σίντερ

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τον βομβαρδισμό της ζώνης του λιμανιού και πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Ες Σίντερ στη Λιβύη, όπου κτυπήθηκε δεξαμενή πετρελαίου προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.

Εκπρόσωπος της δύναμης ασφαλείας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων δήλωσε ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών βρίσκονται σε απόσταση 30-40 χιλιομέτρων από το λιβυκό λιμάνι, το οποίο έγινε και χθες στόχος επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους που άφησε επτά φρουρούς νεκρούς.

Στο κοντινό λιμάνι, τερματικό πετρελαϊκό σταθμό Ρας Λανούφ, πυρκαγιά σε τάνκερ, το οποίο επλήγη νωρίτερα σήμερα, ετέθη υπό έλεγχο, αλλά συνεχίζει να καίει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ ήταν κλειστά για περισσότερο από έναν χρόνο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών για τον έλεγχο της χώρας, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει εδραιώσει την επιρροή του μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την πόλη της Σύρτης και έχει σταδιακά εδραιώσει την παρουσία του στη Λιβύη. Οι δυνάμεις του έχουν επιτεθεί εναντίον σειράς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της νότιας Λιβύης, αλλά μέχρι στιγμής η οργάνωση δεν έχει κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό της λιβυκές πετρελαιοπηγές ή διυλιστήρια, όπως έχει κάνει στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ