Λιβύη: Ένοπλοι, πιθανώς του ISIS, επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Λιβύη: Ένοπλοι, πιθανώς του ISIS, επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Ένοπλοι που πιστεύεται ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Ρας Λανούφ όπως και στον κοντινό τερματικό σταθμού του Ες Σίντερ στη Λιβύη, δήλωσαν ένας αξιωματούχος του τομέα της ενέργειας και ένας μηχανικός, ενώ την ίδια ώρα η τζιχαντιστική οργάνωση απείλησε και με άλλες επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Τουλάχιστον δύο δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου της εταιρείας Harouge Oil Operations πυρπολήθηκαν κοντά στο Ρας Λανούφ, όπου ένοπλοι είχαν εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Αμπντελραχμάν αλ Λίμπι απείλησε εξάλλου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο επίσημο δίκτυο της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης Telegram: "Σήμερα το λιμάνι Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ και αύριο το λιμάνι Μπρέγκα και στη συνέχεια τα λιμάνια Τομπρούκ, Ες Σερίρ, Τζάλο και αλ Κούφρα".

Ο αξιωματούχος του τομέα της ενέργειας Μοχάμεντ αλ Μάνφι διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ενόπλων βρέθηκε και ένας αγωγός πετρελαίου από το πετρελαϊκό κοίτασμα του Αμάλ ως το λιμάνι και πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Ες Σίντερ.

Στη συνέχεια σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων και των φρουρών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν, σύμφωνα με τον Μάνφι και πηγή των φρουρών, σταματήσει τώρα και οι ένοπλοι έχουν φύγει.

Εκπρόσωπος της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου που εδρεύει στην Τρίπολη δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή.

Η Λιβύη είναι βαθιά διαιρεμένη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από το καλοκαίρι του 2014 έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, που λειτουργούν το ένα στην Τρίπολη και το άλλο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Και τα δύο υποστηρίζονται από χαλαρές συμμαχίες ένοπλων ομάδων ανταρτών που είχαν πολεμήσει εναντίον του Καντάφι.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύτηκαν το κενό ασφάλειας στη χώρα για να αποκτήσουν βάση στην Σύρτη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής δυτικά των Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ