Liberal markets: Μαινόμενοι ταύροι στο υαλοπωλείο των αγορών

Liberal markets: Μαινόμενοι ταύροι στο υαλοπωλείο των αγορών

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Μαινόμενοι ταύροι στο υαλοπωλείο των αγορών - Τι κρύβεται πίσω από ράλι σε νέα ιστορικά υψηλά», κυκλοφορεί η επενδυτική και οικονομική εφημερίδα Liberal markets, μαζί με τον Φιλελεύθερο αυτού του Σαββατοκύριακου 5 - 6 Σεπτεμβρίου.

Αν πιστέψουµε την εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων, το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο σήμερα είναι να βγάλεις άκοπα λεφτά. Αγοράζεις µε κλειστά µάτια μερικές μετοχές του Nasdaq ή του S&P 500, περιμένεις μερικές εβδομάδες και ναι, είσαι εκατομμυριούχος... Οι τεχνολογικοί κολοσσοί προχωρούν σε split των μετοχών τους για να προσελκύσουν κι άλλους μικροεπενδυτές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Apple έπιασε τα 2,3 τρισ. δολάρια και ξεπέρασε σε αξία τις 2.000 εταιρείες μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, ενώ οι 500 εταιρείες του S&P έφτασαν να αποτιμώνται 30 φορές τα κέρδη του 2021. Ο κόσμος άλλαξε µε τον κορονοϊό, η τεχνολογία είναι η μεγάλη κερδισμένη, αλλά για πόσο μπορούν οι επενδυτές να αγνοούν τα οικονομικά προβλήματα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία;

Διαβάστε ακόμη στο Liberal markets:

- Σημάδια ανθεκτικότητας αλλά και ανησυχία για τα moratoria

Ο Μάνος Χατζηδάκης αναλύει τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα 6μήνου των ελληνικών τραπεζών. Πώς κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος στο β’ τρίμηνο, τι ειπώθηκε στις τηλεδιασκέψεις, ποιος είναι ο νέος πονοκέφαλος που «καίει» τους τραπεζίτες.

- Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εγκαταλείπουν την Τουρκία υπό την απειλή του κραχ

Πάνω από 100 δισ. ευρώ η έκθεση ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών τραπεζών στην τουρκική οικονομία. Οι ανησυχίες για τη συνέπειες.

- Ο κορονοϊός φέρνει τρικυμίες στα λιμάνια

Η πανδημία έχει συρρικνώσει το µεταφορικό έργο και την επιβατική κίνηση, γεγονός που προμηνύει δύσκολο χειμώνα για τις εταιρείες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΣΕ

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να δώσουν νέα πνοή στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

- Η Jumbo κοντράρει την πανδημία

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης βάζει στο «μικροσκόπιο του ΧΑ» την τέταρτη μεγαλύτερη εισηγμένη σε όρους κεφαλαιοποίησης µε ηγετική θέση στη λιανική αγορά παιχνιδιών, ειδών βρεφανάπτυξης, δώρων, σπιτιού, βιβλιοχαρτοπωλείου κ.ά.

- STOP, ασφαλώς εκ Πειραιώς

Μία εταιρεία που σχεδιάζει, ράβει και δημιουργεί στολές προστασίας υψηλών απαιτήσεων και τις πουλάει σε όλο τον κόσμο!

- Σύγκρουση γιγάντων

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης των ΗΠΑ, η Walmart, θέλει να εκθρονίσει την Amazon από την πρωτοκαθεδρία της στις διαδικτυακές της πωλήσεις.

- Βρετανία, Ε.Ε και εμπορικές συμφωνίες με όρους Αυστραλίας

Πώς η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, η θεμελιώδης υπόσχεση των υποστηρικτών του Brexit, θα συνυπάρξει µε τις απρόσκοπτες και απροϋπόθετες εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο; Ανάλυση από τον Ολύμπιο Ράπτη.

- Οι προσδοκίες για τη γειτονιά μας και η διάψευσή τους...

Ας φανταστούμε τις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής όπως τις σχέσεις μιας γειτονιάς, που στη θέση των κατοίκων είναι κράτη. Πώς επιλέγουμε μια γειτονιά, για ποια χαρακτηριστικά της θέλουμε να ζήσουμε εκεί και ποιες είναι οι προσδοκίες µας για την ανάπτυξή της; Πόσες φορές έχουν γίνει σχέδια για την ανάπτυξη μιας περιοχής, ώστε να αλλάξουν τον χαρακτήρα της, τους κατοίκους ή τις δραστηριότητές της;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των προσδοκιών ανάπτυξης διαψεύδονται για πολλούς και διάφορους λόγους, ενώ σε αρκετές άλλες οι προσδοκίες βασίζονταν µόνο σε ευγενείς προθέσεις και όχι σε οργανωμένα σχέδια. Άρθρο του Κωνσταντίνου Ζανετόπουλου.

- Μια «ρουκέτα» σαν διάττων αστέρας

Ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος γράφει για την περίπτωση της Rocket Internet, τη στρατηγική της και τις «ναυαρχίδες» του ομίλου.

- Το Ιαπωνικό μοντέλο Sogo Shosa έκλεψε την καρδιά του Μπάφετ

Όσοι αγαπούν τις επενδύσεις αξίας και έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παραδοσιακά παρακολουθούν τις κινήσεις των επιτυχημένων επενδυτών, προκειμένου να πάρουν ιδέες και έμπνευση. Γιατί ο Μπάφετ επενδύει στην Ιαπωνία; Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των μετοχικών του επιλογών, πέραν του ενεργειακού προφίλ τους. Γράφει η Μαίρη Βενέτη στη «Ματιά Διαχειριστή».

- Η πανδημία ξανασχεδιάζει τον πανεπιστημιακό χάρτη

Η ιδιωτική εκπαίδευση στο σύνολό της έχει δεχθεί ισχυρή επίθεση από την πανδημία. Και αν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τα πράγματα τουλάχιστον στον προηγμένο κόσμο είναι λίγο ως πολύ καλυμμένα λόγω της αναγκαστικής φοίτησης και στις δύο αυτές βαθμίδες, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος.

- Ετοιμασία για τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης γράφει για τις υψηλές πτήσεις στο εξωτερικό και την κατάσταση «ύπνωσης» στη Λεωφόρο Αθηνών και αναλύει τεχνικά τις μετοχές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

- Ιnsurtechs και Fintechs: Νέοι ορίζοντες για την ασφαλιστική και τραπεζική αγορά

Ο Σπύρος Αλεξόπουλος γράφει στο για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όσες από αυτές πετύχουν, θα έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για πολλά χρόνια. Στο επίκεντρο η Lemonade, η Duck Geek και η Ncino.

- Οι... κηπουροί των αγορών

Ο Νίκος Κωστόπουλος γράφει στο Digital Money για το farming και τη φρενίτιδα με τις εκρηκτικές αποδόσεις στις αγορές κρυπτονομισµάτων από τη νέα τάση, η οποία δανείζεται ονόματα από... λαχανικά

- Σχέδιο-τομή με δεύτερη ευκαιρία για τα χρέη των ιδιωτών σε τράπεζες, Ταμεία και εφορία

ένας πρακτικός οδηγός για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και δίνει ουσιαστική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος των 239 δισ. ευρώ.

-  Αντάρτικο δημάρχων εναντίον επενδυτών

Δίχως τέλος τα εμπόδια που δημιουργούν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επενδύσεις real estate.

- Πολυτελή projects αλλάζουν το ρεύμα στα Νότια προάστια

Μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία κατοικιών αντιστρέφουν το κλίμα προσφοράς και ζήτησης στην κτηματαγορά.

- Επιστρέφει δριμύτερος ο οίκος «Βέργος»

«Μετακομίζει» από το Σύνταγμα στον Βοτανικό, όπου θα παρουσιάζει τις δημοπρασίες του στον πολυχώρο «Αθηναΐς» ενώ ετοίμασε και ένα ιδιαίτερα χρηστικό site δημοπρασιών.