Λέκκας: Τα αίτια που ξέσπασαν τόσες φωτιές φέτος και γιατί δεν σβήνουν

Λέκκας: Τα αίτια που ξέσπασαν τόσες φωτιές φέτος και γιατί δεν σβήνουν

Η ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών οφείλεται φυσικά στην ξηρασία που υπήρχε, στις υψηλές θεοκρασία και την απουσία υγρασίας σε φυτά και έδαφος ανέφερε ο καθηγητής ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας περαιτέρω πως το περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν προετοιμασμένο και ώριμο να διευκολύνει την επέλαση των πυρκαγιών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίσαμε το πλήθος όλων αυτών των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι αδυνατώντας μάλιστα να τις σβήσουμε παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, στον ελληνικό αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, έτσι ώστε να έχουμε εύκολη έναρξη των πυρκαγιών, εξήγησε.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως στην κάθε περίπτωση υπάρχει και διαφορετική αιτία. Μπορεί να είναι εμπρησμός, μπορεί να είναι αμέλεια, μπορεί να είναι αυτανάφλεξη, μπορεί να είναι όμως και μια φωτιά η οποία έχει μπει από φυσικές συνθήκες.

«Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολλές οι πυρκαγιές. Καθημερινά εκδηλώνονται δεκάδες και βεβαίως εδώ δοκιμάζονται τα πάντα» είπε επισημαίνοντας πως σε δοκιμασία ειδικότερα τίθενται όλα τα συστήματα, το επιχειρησιακό, όσοι σπεύδουν στο μέτωπο της φωτιάς κτλπ.
 Η ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον κο Λέκκα οφείλεται φυσικά στην ξηρασία που υπήρχε, στις υψηλές θεοκρασία και την απουσία υγρασίας σε φυτά και έδαφος εντούτοις εκτιμά περαιτέρω πως το περιβάλλον ήταν προετοιμασμένο και ώριμο να διευκολύνει την επέλαση των πυρκαγιών.

Αναλυτικότερα, εκτιμά πως η φωτιά δεν βρήκε εμπόδιο σε καθαρισμένα- επιμελημένα δάση ούτε είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσει το δάσος να αντισταθεί στην μετάδοση των πυρκαγιών και την ολοκληρωτική καταστροφή.