Λαμία: Οι φλόγες απειλούν μοναστήρι στη Μαλεσίνα

Λαμία: Οι φλόγες απειλούν μοναστήρι στη Μαλεσίνα

Οι υπερπροσπάθειες από τη γη και τον αέρα σταμάτησαν πριν λίγο, την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στο Θεολόγο της Μαλεσίνας, λίγο πριν φτάσει στις εγκαταστάσεις γυναικείας Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και την κλειστή κατασκήνωση του ΥΠΕΞ. 

Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη τύπου PZL, πριν μισή ώρα έκαναν συντονισμένες βολές προτού το πύρινο μέτωπο μπει στην πευκόφυτη περιοχή - και έτσι μπόρεσαν να το περιορίσουν.  Το μέτωπο πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από τις επίγειες δυνάμεις και τους κατοίκους της περιοχής.

Νωρίτερα, μία ζώνη προστασίας γύρω από την γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στη Μαλεσίνα είχαν κάνει πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, καθώς η φωτιά πλέον έχει πάρει κατεύθυνση προς το Μοναστήρι, τις κατασκηνώσεις του υπουργείου Εξωτερικών και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται πλησίον.

Είμαστε ανήσυχοι, η φωτιά φτάνει στη Μαλεσίνα. Με 11 οχήματα και ένα ελικόπτερο δεν μπορεί να τιθασευτούν τα μέτωπα. Καταθέτουμε διαρκώς αιτήματα για ενίσχυση των δυνάμεων όμως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλη τη χώρα δεν βοηθά” δήλωνε πριν λίγο  στο LamiaNow ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεκεντές καλώντας ταυτόχρονα ιδιώτες που διαθέτουν πυροσβεστικό εξοπλισμό ή μηχανήματα που μπορούν να βοηθήσουν, να συνδράμουν τις προσπάθειες.

Η φωτιά ξεκίνησε από μία πευκόφυτη περιοχή του ΟΣΜΑΕΣ που ξεκινά από το κέντρο του Θεολόγου ανάμεσα στην Μαλεσίνα και το Θεολόγο και κατευθύνθηκε προς τον Ευβοϊκό κόλπο, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμη. Ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες μέσα στους ελαιώνες.

Η φωτιά κινήθηκε σε μία απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά, και τώρα επανέρχεται από τη θάλασσα προς το χωριό Μαλεσίνα, όπου ενδιάμεσα βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και λοιπές εγκαταστάσεις.

   Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος κ. Ζεκεντές διέταξε την εκκένωση του οικισμού στο Θεολόγο, ζητώντας από τους κατοίκους να βρεθούν στην παραλία Λεκούνα και οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή γύρω στις 2:00 το μεσημέρι πήραν μήνυμα από το 112 ότι πρέπει να την εγκαταλείψουν. 

   Πριν λίγο, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Λοκρών κ. Ζεκεντές, προετοιμάζει τους κατοίκους της Μαλεσίνας για την πιθανότητα εκκένωσης της πόλης, αν βεβαίως οι φλόγες δεν σταματήσουν στο μοναστήρι αλλά προχωρήσουν πλέον προς το χωριό - σενάριο το οποίο απεύχονται οι περισσότεροι.

   Αυτή τη στιγμή οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί και παρά την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με εθελοντές αλλά και κατοίκους του χωριού, όπως επίσης και με εναέρια πυροσβεστικά μέσα, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα.