La Repubblica: Οι ηγέτες των Τόρις έχουν μια τάση προς την πολιτική αυτοκτονία

La Repubblica: Οι ηγέτες των Τόρις έχουν μια τάση προς την πολιτική αυτοκτονία

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, ο Ιταλός αναλυτής διεθνών πολιτικών θεμάτων Λούτσιο Καράτσιολο τονίζει ότι «οι βρετανοί συντηρητικοί ηγέτες έχουν μια τάση προς την πολιτική αυτοκτονία». Σε δηλώσεις του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, ο Καράτσιολο προσθέτει ότι «στο ευρωπαϊκό σκηνικό, η Μεγάλη Βρετανία αποδυναμώνεται, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» και ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, από τον περασμένο Ιούνιο, με το δημοψήφισμα για το Brexit, μοιάζει να έχει μπει σε μια δίνη από την οποία δεν μπορεί να εξέλθει».

Ο ανταποκριτής της La Repubblica στο Λονδίνο Ενρίκο Φραντσεσκίνι μεταδίδει ότι «ο Κόρμπιν είναι ο ηθικός νικητής των εκλογών αυτών, από την στιγμή που κατάφερε να πετύχει αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από τις προβλέψεις». «Πρόκειται, όντως, για εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο διαψεύδει μεγάλο μέρος των δημοσκοπικών ερευνών», τονίζει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίο «η Τερέζα Μέι αναζητούσε μια καθαρή λαϊκή εντολή για να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά απέτυχε».

«Το εκλογικό πρόγραμμα των Τόρις έτυχε κάκιστης υποδοχής, λόγω του ότι ήταν επικεντρωμένο σε νέες θυσίες. Και η υποψήφιά τους ήταν απόμακρη, εξαιτίας και της επιλογής της να επιμένει αδιάκοπα στο σύνθημα "χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή ηγεσία"», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. Προβλέπει ότι «είναι πιθανό να υπάρξει πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο κόμμα, από την στιγμή που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ο οποίος εκπαραθυρώθηκε από την Μέι, ζητά ήδη την παραίτησή της».

Σε ό,τι αφορά τους Εργατικούς, τέλος, η εφημερίδα του Μιλάνου σημειώνει:

«Κατάφεραν-με εκπληκτικό τρόπο- να καλύψουν μεγάλο μέρος της απόστασης που τους χώριζε από τους συντηρητικούς. Το πρόγραμμά τους, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί εξτρεμιστικό από τον Τύπο, έτυχε θετικής υποδοχής από τους πολίτες εκείνους που έχουν κουραστεί απ'' την παρατεταμένη λιτότητα. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να προκαλέσει ενθουσιασμό, ιδίως στους νέους, οι οποίοι αναγνώρισαν την αυθεντικότητα και την συνοχή του. Πολύ δύσκολα, τώρα, οι αντίπαλοί του, μέσα στο κόμμα, θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν την ηγεσία του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ