Κυρ. Μητσοτάκης: Εκφράζετε ίδιες απόψεις με τους «θεματοφύλακες» - Κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκφράζετε ίδιες απόψεις με τους «θεματοφύλακες» - Κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει την σταθερότητα της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές τονίζοντας παράλληλα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να εκφράζει ίδιες απόψεις με αυτές των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος». Μίλησε για αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ και φόβο ότι όσο περνά ο χρόνος θα βρεθεί στην τρίτη θέση και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση της καταστροφής έχει καταρρεύσει δεδομένου ότι η χώρα σημείωσε ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη. 

«Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος από τις πρόωρες εκλογές θα ήμουν εγώ όχι εσείς» ήταν η σαφής απάντηση του πρωθυπουργού στον Αλ. Τσίπρα διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «υπήρξαν ουκ ολίγες ευκαιρίες που θα επέτρεπαν να προκηρύξω εκλογές για καλύτερο αποτέλεσμα από τις τελευταίες του Ιουλίου του 2019».

Όπως τόνισε τον περασμένο Μάιο μάλιστα τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν μεγάλα εν τούτοις δεν προχώρησε σε πρόωρες εκλογές κάτι που ο Αλ. Τσίπρας θα είχε κάνει για να συμπληρώσει ότι αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά. «Δεν είμαστε το ίδιο μας χωρίζει άβυσσος ευθύνης» είπε, υπενθυμίζοντας πως «εσείς το 2015 στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσεις πως δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε τρεις εβδομάδες μετά» για να καταλήξει: «Και μετά λέτε εμένα ψεύτη».

«Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας όμως ότι «ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει είναι διότι έχουμε εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πολιτική συνέπεια» για να επισημάνει πως: «ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί πιστεύετε πως όσο περνά ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα» παραπέμποντας στις αναταράξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Περνώντας στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής».

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι, η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες», επισήμανε.

«Στόχος η ανάπτυξη και η κοινωνική φροντίδα»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έτσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ, αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ»

«Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

«Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δεν είναι άλλο ότι όσο πιέζεται δεν είναι άλλο ότι όσο πιέζεται το σύστημα τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση. Τέτοια δεδομένα επικαλούμαι πολύ καιρό πριν τη συγκεκριμένη μελέτη», σημείωσε, σχολιάζοντας πως «στα χέρια μου ουδέποτε πήρα τη συγκεκριμένη μελέτη».

«Τον Φεβρουάριο του 2020 έλεγα «υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια αύξηση. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα στηρίξουμε. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική. Σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ στις περιφέρειες. Είχαμε λοιπόν εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που είχαν και στις αυξημένες απαιτήσεις, ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Δεν πετύχαμε γρήγορα εμβολιαστική κάλυψη όπως άλλες χώρες. Να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει. Η κ. Κοττανίδου αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόβλημα αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε και είναι διαχρονικό. Προφανώς, οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Όντως στην προηγούμενη ομιλία μου δεν χρησιμοποίησα τη σωστή διατύπωση. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Για πείτε μου; Σιωπή. Τον κύριο Κουρουμπλή τον διαγράφεται εύκολα. Τον κ.Πολάκη, τον αφήνετε εδώ στην πρώτη γραμμή».

«Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ έλεγε 1.000 ασθενείς εκτός ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540. 150 δεν λειτουργούν λόγο έλλειψης προσωπικού. 1000 ασθενείς κατά έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας αυτών των ΜΕΘ. 5.000 κατ έτος θα μπορούσαν να ζούσαν. Και αυτά χωρίς Covid. Σε τι διαφέρει λοιπόν, από αυτά που συμβαίνουν τώρα», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ο Πολακισμός έχει επηρεάσει όλη την ΚΟ σας» και συνέχισε: Υπό κανονικές συνθήκες αν είχαμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να ήμασταν στοιχειωδώς ειλικρινείς. Στη Σουηδία, κύριε Τσίπρα, στο 1ο κύμα όποιος ήταν άνω των 65 ήταν σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο. Αν είχαμε λοιπόν μία σοβαρή αντιπολίτευση θα κοιτούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Όταν μίλησα με θάρρος η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μας άσκησε κριτική. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο σε κάθε μικρή πόλη και να υπολειτουργεί. Να ξέρουμε ότι όταν κάποιος καταλήγει σε ένα νοσοκομείο να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση».

«Μεγάλο θράσος να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη»

Συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας «είπατε με το μεγάλο θράσος που σας χαρακτηρίζει, ότι βάλατε πλάτη» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Πάμε να δούμε πόσο πλάτη βάλατε: Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60, αλλά και τα αυστηρά μέτρα κατά των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμών» είπε και προσέθεσε: «Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κ. Τσίπρα».

Τρία πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια στις τιμές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας πως «θα είναι μαζί μας για ακόμη ένα διάστημα για αυτό και η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες». «Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και χωρίς να αφήνουμε απροστάτευτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα αφού σημείωσε πως προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει στο χειρότερο, τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις:

  • Πρώτον, πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
     
  • Δεύτερον, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
     
  • Τρίτον, κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Εντός του '22 θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός»

«Προσπαθούμε συνέχεια να κάνουμε το καλύτερο, με δύο στόχους: την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των πλέον ευάλωτων. Κανείς δεν είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος από τον άλλον σε αυτήν την αίθουσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επαναλαμβάνει «την καραμέλα πως δεν θα ωφεληθεί κανείς από το Ταμείο Ανάκαμψης παρά μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις» επισήμανε: «Με το επιτόκιο που μας προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης όλοι οι επαγγελματίες που έχουν ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια μπορούν να ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Εντός του '22 θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός» προσέθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει για το ύψος της αύξησης.

«Δεν είμαι έτοιμος να το πω γιατί εγώ δεν κοροϊδεύω, όπως εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» τόνισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει».

«Το εθνικό μέτωπο συγκροτείται χωρίς τη δική σας συμμετοχή»

«Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale. Εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Τσίπρα είστε πάντα παρόντες σε αυτά που διχάζουν και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.

«Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις, όπου για 10 χρόνια δεν έγιναν καθόλου επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για ακόμη μία φορά μία παράδοση στο Κοινοβούλιο, που έλεγε πως παρά τις διαφωνίες μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες» επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης.