Κύπρος: O γ.γ. του ΟΗΕ έχει σαφώς καλύτερη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Κύπρος: O γ.γ. του ΟΗΕ έχει σαφώς καλύτερη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Τα αποτελέσματα της συζήτησης και ο διάλογος που διεξήχθη δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα, που υπήρχε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Κύπριο πρόεδρο στο Νταβός.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει «σαφώς καλύτερη εικόνα» για τις διαπραγματεύσεις και αναγνώρισε την ανάγκη, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες και να υπάρχουν απαντήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της λύσης, όσο και για τη βιωσιμότητά της.

Σε ερώτηση, αν τέθηκαν κάποιες ιδέες από πλευράς του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε πως παραμένουν κάποιες διαφωνίες σε ευαίσθητα και δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού, ενώ ενθάρρυνε τους ηγέτες να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτήν την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, που καταδεικνύει ότι με πολιτική θέληση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των θεμάτων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας.

Επίσης, είπε ότι ενθάρρυνε τους ηγέτες να αξιοποιήσουν την τρέχουσα θετική δυναμική, «γεγονός σημαντικό καθώς θα προχωρούν προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα στα διάφορα κεφάλαια».

Εξάλλου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε εξαιρετική την συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν. Ο Τζο Μπάϊντεν, είπε, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Η συζήτηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επεκτάθηκε και σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξήρε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ