Κύπρος- Γαλλία -Συμμαχία: Διευκολύνσεις στο γαλλικό ναυτικό, εγγυήσεις για κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος- Γαλλία -Συμμαχία: Διευκολύνσεις στο γαλλικό ναυτικό, εγγυήσεις για κυπριακή ΑΟΖ

Για «ψήφο εμπιστοσύνης» της Γαλλίας και του προέδρου Emmanuel Macron στην Κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στο Παρίσι ο Νίκος Αναστασιάδης με τον γάλλο ομόλογο του, ο οποίος με θερμά λόγια μίλησε για την συνεργασία των δυο χωρών σε όλους τους τομείς με έμφαση στην ενέργεια, την ασφάλεια και άμυνα και την οικονομία.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη αποτελεί «σταθμό» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Γαλλία, ενώ σημαντικότατες είναι οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου Macron σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ ,οπού δραστηριοποιείται και ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL.

Οι επικεφαλής της TOTAL (ο Γενικός Διευθυντής Patrick Pouyanne και ο αντιπρόεδρος του τμήματος Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Elias Kassis), σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Αναστασιάδη, ενημέρωσαν την Κύπρο ότι σύντομα και στις αρχές του 2018 θα συνεχίσουν την ερευνητική δραστηριότητα και στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, τα δικαιώματα του οποίου κατέχει η γαλλική εταιρία από κοινού με τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ. Η έναρξη εργασιών στο Οικόπεδο 6 αποτελεί κρίσιμο κρας-τεστ για την περιοχή, καθώς η Τουρκία έχει εγείρει αξιώσεις για το συγκεκριμένο Οικόπεδο, υποστηρίζοντας με αυθαίρετες ερμηνείες του Δίκαιου της Θάλασσας ότι εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αν και βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε εάν η Γαλλία θα παρέμβει υπέρ της Κύπρου εάν η Τουρκία επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές της και τόνισε ότι «διαχρονικά από την ημέρα που άρχισαν οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ, έχουμε είτε λεκτικές είτε άλλες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. Η απάντηση όμως είναι ότι αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός όχι μόνο υλοποιείται κανονικά, αλλά ενισχύεται και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και προς την Τουρκία και προς όσους ενδεχομένως να αμφισβητούν αυτό το κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Στα θέματα της άμυνας, η Γαλλία αναγνωρίζει την στρατηγική σημασία της Κύπρου, τόσο στη διμερή συνεργασία όσο και για την ίδια την Ε.Ε. και, όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση διευκολύνσεων στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα επισκεφθούν την Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν και τη ναυτική βάση στο Ζύγι, καθώς και άλλα θέματα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα υπάρξει παροχή διευκολύνσεων και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και άλλου είδους διευκολύνσεις.

Στις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη εξετάσθηκαν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις και εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι και η Γαλλία συμφωνεί ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός στο προσφυγικό και σε άλλα θέματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και έναντι όλων των κρατών-μελών περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν και δεν εχει υπάρξει καμία αντίδραση από την Τουρκία, υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει παρενοχλήσει επανειλημμένα ακόμη και ξένα ερευνητικά σκάφη στην περιοχή του Οικοπέδου 6, έχει επικαλύψει με παράνομη NAVTEX μέρος του Οικοπέδου για έρευνες από το Barbaros, ενώ έχει απειλήσει με επίσημες διακοινώσεις ότι θα αντιδράσει και θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της στην περιοχή με κάθε μέσο.

Ν.Μ.

Φωτογραφία από Associated Press

Διαβάστε Περισσότερα