Kυπριακή κυβέρνηση και ΟΗΕ απορρίπτουν δημοσίευμα περί κατάργησης της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης

Kυπριακή κυβέρνηση και ΟΗΕ απορρίπτουν δημοσίευμα περί κατάργησης της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης

Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει, ως παντελώς ανυπόστατο, σημερινό δημοσίευμα στο «Φιλελεύθερο» περί διεξαγωγής συζήτησης από τον Εσπεν Μπαρθ Άιντε με διάφορες πλευρές, εντός και εκτός Κύπρου, για μια νέα συνθήκη για την Κύπρο, που θα οδηγεί στην κατάργηση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται τη χθεσινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, αυτό που ετοιμάζει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι μια νέα Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και Εφαρμογής (Treaty of Establishment and Implementation).

«Δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε και της Συνθήκης Εγκαθίδρυσής της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα. Ουδείς έχει θέσει τέτοιο αίτημα πρόσθεσε και σχολίασε: «είναι κρίμα και ατυχές από μόνοι μας να εισάγουμε στο διάλογο θέματα που δεν υπάρχουν. Κάποιοι δημοσιεύουν ανυπόστατες πληροφορίες και αν επικεντρωθούμε σε αυτές θα εξυπηρετήσουμε τους στόχους τους».

Και κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης: «Φθάσαμε επιτέλους στο παρά πέντε για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων και αυτό είναι το πρώτο δεδομένο που πρέπει να χαιρετίσουμε, ενώ το δεύτερο είναι πως η πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό θα ξεκλειδώσει τα υπόλοιπα».

Και τα Ηνωμένα Έθνη διαψεύδουν την είδηση περί μελετώμενης κατάργησης της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι η εικασία ότι τα Ηνωμένα Έθνη εισηγούνται στο κοινό έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις μια νέα Συνθήκη Εγκαθίδρυσης που θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι αβάσιμη και θεμελιωδώς λανθασμένη.

Ο κ. Σιντίκ υπογράμμισε πως το έγγραφο βασίζεται σε θέσεις που έχουν διατυπωθεί από όλους τους συμμετέχοντες «και στοχεύει μόνο στην καθοδήγηση της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στο Κραν-Μοντάνα».

«Ενώ ο σκοπός του εγγράφου είναι να διασφαλίσει μια συζήτηση που να προσανατολίζεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων, δεν κάνει οποιεσδήποτε εισηγήσεις για συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως έχει συμφωνηθεί με όλες τις πλευρές», προσέθεσε.

«Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στο Κραν -Μοντάνα, όχι πριν», κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Πηγή: ΑΠΕ=