Κυκλοφορία ως τις 12.30 - Μετακινήσεις στα νησιά μόνο με αρνητικό τεστ, τέλος τα SMS
Εισήγηση Επιτροπής Ειδικών

Κυκλοφορία ως τις 12.30 - Μετακινήσεις στα νησιά μόνο με αρνητικό τεστ, τέλος τα SMS

Την άρση μίας σειράς περιοριστικών μέτρων εισηγείται στην κυβέρνηση η Επιτροπή των Ειδικών από την Παρασκευή 14 Μαΐου, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να τίθεται σε ισχύ από τις 12:30 τα μεσάνυχτα, ενώ καταργούνται και τα SMS των πολιτών προς τους αριθμούς 13033 και 13032.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα γίνονται μόνο με αρνητικό τεστ (self test ή μοριακό) ή με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το ιστορικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα.

Παράλληλα, καταργούνται και μέθοδοι καταργούνται click away και click in shop για τις αγορές των καταναλωτών στο λιανεμπόριο.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή εισηγήθηκε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις χωρίς την υποχρέωση για αρνητικό τεστ, ενώ θα υπάρχει μόνο η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο πριν τη μετακίνησή τους εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας του.

Τέλος, σχετικά με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, η Επιτροπή εισηγείται το άνοιγμά τους μετά τις 31 Μαΐου, όταν και θα είναι δυνατή η επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και το υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των δραστηριοτήτων στις 14 Μαΐου επαναλειτουργούν τα μουσεία με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ στις 17 του μήνα επαναλειτουργούν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου θερινοί κινηματογράφοι σε πληρότητα 75%, ενώ στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.