Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ

Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ

Διαβεβαιώσεις ότι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) θα παραμείνει αυτόνομο, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ σε εκπροσώπους του ΝΑΤ στη Χίο, όπου βρέθηκε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.

Όπως ανέφερε, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης υπήρξε διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το ΝΑΤ δεν θα χάσει την αυτονομία του.

«Και μάλιστα σε σχετική μου ερώτηση μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Κατρούγκαλος με διαβεβαίωσε ότι θα προστατευτούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτικών και πολύ περισσότερο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές», πρόσθεσε ο κ. Κουίκ.

Το ΝΑΤ στην ίδια συνεδρίαση υπερασπίστηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Αργότερα ο κ. Κουίκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου έκανε το εξής σχόλιο: «Την ιστορία του ΝΑΤ την παρακολουθώ επί 35 ολόκληρα χρόνια. Ήταν το πιο εύρωστο Ταμείο της χώρας. Μέσα σε μια νύχτα στις αρχές της δεκαετίας του '80, το διέλυσε στα εξ ων συνετέθη το ΠΑΣΟΚ. Του φόρτωσε όλους τους παλιννοστούντες από τις τότε ανατολικές χώρες και το κατέστρεψε».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουίκ, τα προβλήματα του Ν.Α.Τ. δεν είναι σημερινά, αφού «αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι μια απεικόνιση της τελευταίας 5ετίας, της τελευταίας 10ετίας, της τελευταίας 20ετίας κλπ, με επιδεινούμενη μορφή, καθώς ταυτόχρονα μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών, που σημαίνει λιγότερα έσοδα στο Ταμείο τους».

«Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τη λύπη μου που στην τετραήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους, οι συνδικαλιστές του ΝΑΤ δεν έκαναν αποδεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν μόνο τα δρομολόγια των πλοίων που αποφορτίζουν τα νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε έναν μεγάλο ανθρωπιστικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση.

Την ώρα που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν το απόλυτο σκληρό τους πρόσωπο σε ένα ξεριζωμό με τη βοήθεια των δουλεμπόρων στα παράλια της Τουρκίας. Γιατί δεν πρέπει να γελιόμαστε: Όπως επεσήμανε εδώ στη Χίο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει το δουλεμπόριο που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού», συνέχισε ο κ. Κουίκ.