Κρίσιμη συνάντηση του B. Νetanyahu με τον απεσταλμένο του D. Τrump

Κρίσιμη συνάντηση του B. Νetanyahu με τον απεσταλμένο του D. Τrump

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός B. Netanyahu και ένας απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου D. Trump συζήτησαν χθες Δευτέρα το βράδυ για περισσότερες από πέντε ώρες τρόπους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους και την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Ο Jason Greenblatt, σύμβουλος του D. Trump και ειδικός αντιπρόσωπος αρμόδιος για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα το μεσημέρι στη Ραμάλα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Greenblatt στην Ιερουσαλήμ, ο Νetanyahu δήλωσε ότι πιστεύει πως υπό την προεδρία του Trump θα καταστεί «εφικτό να σημειωθούν πρόοδοι στην ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και όλων των γειτόνων του, περιλαμβανομένων των Παλαιστίνιων», επεσήμαναν τα γραφεία Τύπου του Ισραηλινού προέδρου και της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Greenblatt επανέλαβε τις αρχές που έχει ήδη αναφέρει ο ίδιος ο Trump: τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ και την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου «να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να πετύχουν μια βιώσιμη ειρήνη», κάτι που θα καταστεί εφικτό μέσω των «άμεσων διαπραγματεύσεων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Trump στις 15 Φεβρουάριου, ο Greenblatt είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι συμφώνησε με την αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού, ώστε η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα να πάψει να είναι το μήλον της έριδος μεταξύ των Ισραηλινών και των Αμερικανών, όπως είχε γίνει με την κυβέρνηση του B. Obama. Ο Greenblatt έχει αναλάβει από την αμερικανική πλευρά να δημιουργήσει τον μηχανισμό αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ