Κουρδικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν την πόλη Σιντζάρ του Ιράκ

Κουρδικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν την πόλη Σιντζάρ του Ιράκ

Οι κουρδικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο βορειοδυτικό Ιράκ με σκοπό να εξαπολύσουν επίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη Σιντζάρ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πριν από περίπου έναν χρόνο, σκοτώνοντας και υποδουλώνοντας χιλιάδες από του Γιαζίντι κατοίκους της.

Το Σιντζάρ είναι στρατηγικής και συμβολικής σημασίας αφού βρίσκεται επάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Μοσούλη και Ράκα, τα προπύργια του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία αντίστοιχα.

Τον Δεκέμβριο του 2014 οι κουρδικές δυνάμεις εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από μια περιοχή στα βόρεια του όρους Σιντζάρ, όμως οι σουνίτες μαχητές του ΙΚ διατηρούν τον έλεγχο της νότιας πλευράς του βουνού, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη.

Κάτοικοι των κοινοτήτων κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο βουνό ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες είδαν να περνούν από εκεί δεκάδες στρατιωτικά, μεταγωγικά οχήματα γεμάτα με Κούρδους πεσμεργκά. Οι προετοιμασίες για την επίθεση πάντως περιπλέκονται λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ των Κούρδων και των δυνάμεων των Γιαζίντι στο Σιντζάρ.

Εκπρόσωποι των πεσμεργκά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές, όμως μια πηγή των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας είπε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και αφού ολοκληρωθεί η συλλογή πληροφοριών. Η πρόκληση για τους Κούρδους, είπε, θα είναι να υπερασπιστούν την πόλη αφού την καταλάβουν επειδή η επίθεση αυτή θα ανοίξει νέα μέτωπα με τους τζιχαντιστές που έχουν δημιουργήσει ένα μεσαιωνικού τύπου "χαλιφάτο" στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχουν.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε 57 αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προφανώς για να στηρίξει τους πεσμεργκά ενόψει της επίθεσης.

Οι πεσμεργκά του Σιντζάρ πρόσκεινται κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) που κατηγορείται από άλλες ομάδες ότι επιδιώκει να μονοπωλήσει την εξουσία. Πολλοί Γιαζίντι έχασαν την πίστη τους στο KDP όταν οι δυνάμεις του απέτυχαν να τους προστατεύσουν από τους τζιχαντιστές όταν επιτέθηκαν στο Σιντζάρ, τον Αύγουστο του 2014, σφάζοντας, υποδουλώνοντας και βιάζοντας χιλιάδες από αυτούς.

Ένα συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έσπευσε να τους βοηθήσει, απομακρύνοντας χιλιάδες Γιαζίντι που είχαν αποκλειστεί στο βουνό και ιδρύοντας μια μόνιμη βάση εκεί. "Είμαστε έτοιμοι (να επιτεθούμε στην πόλη Σιντζάρ) εδώ και ένα χρόνο, όμως μας εμποδίζουν οι πολιτικοί ανταγωνισμοί. Το KDP συνεργάζεται με τους Αμερικανούς και δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε" είπε ο διοικητής της πτέρυγας του PKK στο Σιντζάρ.

Το PKK εκπαίδευσε μια πολιτοφυλακή των Γιαζίντι στο Σιντζάρ, ενώ άλλες ομάδες, από τοπικές φυλές, λειτουργούν ανεξάρτητα. Κάποιοι Γιαζίντι έχουν ενταχθεί στους πεσμεργκά.

Οι περισσότεροι Γιαζίντι έχουν εκτοπιστεί και ζουν σε καταυλισμούς στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αρκετές χιλιάδες μέλη της μειονότητας παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό κράτος κατέλαβε την πόλη Μαχίν στην επαρχία Χομς.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μαχίν, στην επαρχία Χομς, της νοτιοδυτικής Συρίας, έπειτα από επίθεση που πραγματοποίησαν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι ίδιοι οι τζιχαντιστές.

Οι νεκροί και οι τραυματίες της επίθεσης αυτής στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων ανέρχονται σε τουλάχιστον 50, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τον κύριο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με την Χομς και πόλεις που βρίσκονται βορειότερα.

Συγκρούσεις μαίνονται εξάλλου, σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, στα περίχωρα της Σαντάντ, μιας κοντινής πόλης που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολεμούν για να προελάσουν.

Στη Συρία, οι ισχυρές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας. Έχουν αυξήσει όμως την παρουσία τους στην επαρχία Χομς εδώ και κάποιους μήνες που κατέλαβαν την ιστορική πόλη της Παλμύρας και στη συνέχεια το al-Qaryatain, στα 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαχίν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters