Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα στη διασκέδαση και η καμπάνια εμβολιασμού

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα στη διασκέδαση και η καμπάνια εμβολιασμού

Με νέα μέτρα στους χώρους διασκέδασης και με καμπάνια εμβολιασμού επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ανησυχία και προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη μετάλλαξη Δέλτα και για την ανάπτυξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού. Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Τα νέα μέτρα στους χώρους διασκέδασης

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από αύριο, Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους.

Επιπλέον, τίθενται σε ισχύ αυστηροί κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι σειρά προστίμων και κυρώσεων, τα οποία συνοδεύονται με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα, θα τιμωρούνται όσοι δεν τηρούν τους νέους κανόνες.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που εντοπιστούν όρθιοι πελάτες, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κλιμακωτά σε τρεις φάσεις:

Πρώτη φάση

  • για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για επτά ημέρες,
  • για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για επτά ημέρες.


Δεύτερη φάση
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες,

Τρίτη φάση
Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

Επιτάχυνση εμβολιασμών

Εντωμεταξύ, νέα καμπάνια προώθησης και επιτάχυνσης της εμβολιαστικής διαδικασίας έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση με στόχο να χτίσει το τείχος ανοσίας.

Με την κωδική ονομασία «Πειθώ», η νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, άτομα με ισχυρή επιρροή -ιδίως στις νεαρές ηλικίες- αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να μην ανακοπεί η ροή προς τα εμβολιαστικά κέντρα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανοιχτή επιστολή προς τους δημάρχους απηύθυνε ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες ως προς τη συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Στ. Πέτσας είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς την Εκκλησία για τη συμβολή του στην εκστρατεία.
 

Στα 1.797 τα κρούσματα την Τρίτη

Η επιστροφή στο πιο αυστηρό καθεστώς λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, ήρθε, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέα κρούσματα χθες Τρίτη, εκ των οποίων 1.026 στην Αττική, 98 στο Ρέθυμνο, 72 στο Ηράκλειο και 62 στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.797 νέα κρούσματα είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε μία ημέρα στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2021.

Την περασμένη Τρίτη είχαν εντοπιστεί 605 κρούσματα και την Τρίτη 22 Ιουνίου 406. Παράλληλα, δηλώθηκαν 8 θάνατοι ασθενών με κορονοϊό, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 168 ασθενείς και καταγράφηκαν 48 νέες εισαγωγές για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Στα 27 η μέση ηλικία κρουσμάτων

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ν. Χαρδαλιά, η μέση ηλικία των κρουσμάτων του τελευταίου δεκαημέρου είναι πλέον τα 27 έτη και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης. Το 32% των κρουσμάτων κατά την ιχνηλάτηση δηλώνει ως πιθανή έκθεσή του στον ιό συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε το παράδειγμα του Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου το 66% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα 15 έως 24 ετών, ενώ μόνο χθες στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε Άλιμο και Γλυφάδα τα ποσοστά θετικότητας ήταν 6,1% και 8,4%, αντίστοιχα.

Την εικόνα αύξησης της επιδημίας επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου αυξήθηκαν κατά 65%, 171% και 47%, αντίστοιχα.

«Καμπανάκι» των επιστημόνων

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα», σημείωσε.

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας» εκτίμησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA.

Ο ίδιος σημείωσε πως ως το τέλος του μήνα τα κρούσματα «στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα», ενώ απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικών lockdown τόνισε ότι «προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασπορά στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη».

Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Ο Δ. Σαρηγιάννης τίθεται, ωστόσο υπέρ της επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το ζήτημα επαναφορά μέτρων αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη των ειδικών στο υπουργείο Υγείας σήμερα Τετάρτη.

Στο τραπέζι -εκτός από την επαναφορά της μάσκας- έχουν πέσει η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, αλλά και η απαγόρευση της μουσικής σε μπαρ και καφέ.