Κορονοϊός: Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στη Δανία -Μειώθηκε ο δείκτης επίπτωσης σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία

Κορονοϊός: Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στη Δανία -Μειώθηκε ο δείκτης επίπτωσης σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία

Τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι Ευρωπαϊκές χώρες τις προηγούμενες εβδομάδες για τον περιορισμό του κορονοϊού φαίνεται να αποδίδουν, δεδομένου ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες σταθεροποιούνται σε Ολλανδία, ενώ σημειώνεται πτώση των ημερησίων κρουσμάτων σε Δανία και Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters.

Πιθανότερο αίτιο της μείωσης αυτής σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Δανίας, είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών με πρώτη δόση στους ανεμβολίαστους και με τρίτη στους ήδη εμβολιασμένους.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής υπολογίζεται στο 1. Άλλα σημαντικά στοιχεία όπως ο δείκτης επίπτωσης, ο δείκτης θετικότητας, κλπ. δείχνουν ότι επιβραδύνεται η αύξηση των λοιμώξεων και ότι έχουμε πιο σταθερή επιδημία», αναφέρει σε μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης αναπαραγωγής μετρά σε πόσους ανθρώπους κατά μέσον όρο μεταδίδει τον ιό ένα προσβεβλημένο πρόσωπο. Το 1 δείχνει ότι η επιδημία ούτε επιταχύνεται ούτε επιβραδύνεται, δεδομένου ότι κάθε άτομα που έχει προσβληθεί από κορονοϊό τον μεταδίδει σε ένα άτομο.

Αυτό «μπορεί μεταξύ άλλων να οφείλεται στην ανοσία από τους εμβολιασμούς και επανεμβολιασμούς, καθώς ένα πρόσωπο στα επτά άνω των 12 ετών έχει τώρα λάβει τρίτη δόση» εμβολίου, σημείωσε ο υπουργός.

Μεγαλύτερο ποσοστό από το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στη Δανία, ενώ το 13,5% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Η Δανία είχε καταγράψει ποσοστά ρεκόρ άνω των 4.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες από περίπου 200 στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η χώρα έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς lockdown.

Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο δείκτης επίπτωσης μειώθηκε ελαφρά στη Γερμανία και την Αυστρία και σταθεροποιήθηκε στην Ολλανδία από τότε που οι τρεις χώρες εισήγαγαν νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Αφότου έγιναν επίκεντρα ενός νέου κύματος στη δυτική Ευρώπη, η Αυστρία επέβαλε ένα τέταρτο ολικό lockdown την περασμένη εβδομάδα και η Ολλανδία και η Γερμανία επέβαλαν νέους περιορισμούς.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι 452,2 άνθρωποι ανά 100.000 προσβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τον αριθμό να παρουσιάζει ελαφρά μείωση από 452,4 που ήταν τη Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Μολαταύτα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα σε 45.753 και άλλοι 388 θάνατοι καταγράφηκαν, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου. Με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ανήλθε σε 101.344.

Η Αυστρία παράλληλα ανακοίνωσε 8.186 νέα κρούσματα σήμερα. Ο δείκτης επίπτωσης ανά 100.000 ανθρώπους βρισκόταν στους 936, σημειώνοντας μείωση από την κορύφωσή του στις 22 Νοεμβρίου, όταν ανερχόταν σε 1.107.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αυστρία κορυφώθηκε σε άνω των 15.000 την προπερασμένη εβδομάδα. Κατά την προηγούμενη κορύφωσή του ανερχόταν σε 9.586 τον Νοέμβριο του 2020, όταν δόθηκε εντολή για εθνικό lockdown.

Η Ολλανδία παράλληλα ανακοίνωσε 21.443 νέα κρούσματα χθες, Δευτέρα, μετά τη σταθεροποίηση του αριθμού τους σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα με τις εγκαταστάσεις διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Περίπου 886 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν την εβδομάδα που τελείωσε χθες. Πρόκειται για αύξηση 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στην χαμηλότερη εβδομαδιαία αύξηση που παρατηρείται από τις αρχές του Οκτωβρίου.

«Σήμερα η COVID-19 είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία», δήλωσε σήμερα ο Χανς Κλούγκε, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Έχουμε τα εργαλεία για να ελέγξουμε τη μετάδοση και να μετριάσουμε τον αντίκτυπο».

Δεν παραβιάζουν συνταγματικές ελευθερίες τα μέτρα

Εξάλλου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη νωρίτερα σήμερα ότι τα μέτρα lockdown που είχαν ληφθεί προηγουμένως στη χώρα δεν παραβιάζουν το δικαίωμα των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση ή άλλες συνταγματικές ελευθερίες, δίδοντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία για τη λήψη μέτρων.

Η ετυμηγορία ήρθε λίγες ώρες πριν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να συναντηθεί με τον διάδοχό της, Όλαφ Σολτς, καθώς και με τους περιφερειακούς ηγέτες των 16 πολιτειών της Γερμανίας σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι οι περιορισμοί για να δαμάσουν οι μαινόμενες μολύνσεις.