Κορονοϊός: Ο τζίρος της αυτοκρατορίας του σκότους

Κορονοϊός: Ο τζίρος της αυτοκρατορίας του σκότους

Χρυσές δουλειές κάνουν όλοι όσοι έχουν στήσει μια παγκόσμια γιγαντιαία επιχείρηση ψεύδους για την πανδημία του κορονοϊού, πουλώντας διάφορα προϊόντα και θεραπείες στους ανά τον κόσμο αφελείς. Στήνουν ιστοσελίδες με συνδρομές, προτείνουν «φάρμακα», διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, πολεμούν τα εμβόλια. Όπως έχει υπολογίσει το βρετανικό ερευνητικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Μίσους στο Διαδίκτυο, κάθε χρόνο 22 εταιρίες που ανήκουν σε 12 ιδιώτες κερδίζουν 36 εκ. δολάρια!

Ένας από αυτούς, ο πιο προβεβλημένος, είναι ο 67χρονος οστεοπαθητικός Τζόζεφ Μέρκολα. Με έδρα τη Φλόριντα, επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου παραπληροφόρηση, καλώντας τον κόσμο να μην υπακούει στα μέτρα, να μην φορά μάσκα, να μην εμβολιάζεται, υποτιμώντας συνεχώς την βαρύτητα της νόσου.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Μέρκολα έχει στήσει μια ολόκληρη επιχείρηση παραπληροφόρησης που αποδεικνύεται πολύ κερδοφόρα.

Διαθέτει τέσσερα εκατομμύρια ακολούθους στο FB, στο Instagram, στο Youtube και στο Twitter, ενώ για την ιστοσελίδα του έχει εξασφαλίσει δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές. Χάρη στην πανδημία έχει δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση με 160 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της πανδημίας ο τζίρος της επιχείρησής του ξεπερνά τα 7 εκ. δολάρια.

Τα κέρδη του προέρχονται από τις διαφημίσεις, τις συνδρομές και την πώληση διατροφικών συμπληρωμάτων, τα οποία παρουσιάζει ως… θαυματουργά για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Στην κατηγορία αυτών που ποντάρουν στον φόβο και στις δεισιδαιμονίες ανήκει και ο Ρόμπερτ Κέννεντι τζούνιορ, επικεφαλής της ομάδας αντιεμβολιαστών που ακούει στο όνομα «Υπερασπιστές της Υγείας των Παιδιών», καθώς και ο Ντελ Μπίγκτρι, ιδρυτής του ICAN. Και οι δύο εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες κάποιων γονέων όσον αφορά στην επίδραση των εμβολίων στην υγεία των παιδιών τους.

Όταν το FB και το Youtube τους απέκλεισαν, προσέφυγαν και οι δύο στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως έχουν υποστεί σημαντική οικονομική βλάβη.

Ο τζίρος της «αυτοκρατορίας του σκότους»

Ωστόσο και οι πλατφόρμες κερδίζουν πολλά από το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Υπολογίζεται ότι η «πελατεία» τους παγκοσμίως αγγίζει τα 60 εκατομμύρια άτομα, με έναν τζίρο που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Μια αυτοκρατορία του σκότους, που στον μεν Κένεντι εξασφαλίζει το προσωπικό εισόδημα των 255 χιλιάδων δολαρίων τον χρόνο και στον Μπίγκτρι το ποσό των 232 χιλιάδων δολαρίων.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, οι εμπορευόμενοι τις θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται και ως… σημαντικοί εργοδότες, αφού απασχολούν πολύ κόσμο. Εισπράττοντας μάλιστα και τις κρατικές αποζημιώσεις λόγω πανδημίας! Μόνο ο Μέρκολα με αυτόν τον τρόπο τσέπωσε πάνω από 600 χιλιάδες δολάρια!

Όλοι αυτοί δημοσιεύουν τα «ειδησεογραφικά» δελτία τους (newsletter) σε διάφορες πλατφόρμες, τις οποίες μπορεί κάποιος να αγοράζει (on demand). Τα πέντε πιο δυναμικά «δελτία» απέφεραν σε έναν μόνο χρόνο το ποσό των 2,5 εκ. δολαρίων. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το άρθρο υπό τον τίτλο «Πέθαναν περισσότερα παιδιά από τα εμβόλια παρά από τον κορονοϊό», που δημοσιεύθηκε στις 9 του περασμένου Ιανουαρίου, απέφερε κέρδη της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν κατά καιρούς μέτρα, υπόσχονται ότι στο μέλλον θα συμπεριφέρονται με αυστηρότητα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ωστόσο υποχωρούν μπροστά στις μεγάλες επισκεψιμότητες.

Η Μπάρμπαρα Φίσερ έχει 209.000 ακολούθους. Ο Τζόζεφ Μέρκολα και η σύζυγός του 3,6 εκ. Ο Ντελ Μπίγκτρι, 343.000. Ο Ρόμπερτ Κένεντι 1,3 εκ. Και ο Άντριου Γουέικφιλντ, ο «γιατρός» που διεγράφη από τον βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο όταν κατασκεύασε την θεωρία της σύνδεσης των παιδικών εμβολίων με τον αυτισμό, κερδίζει πολλαπλάσια από όσα όταν ήταν ένας απλός γιατρός.

Τα μαντζούνια που σκοτώνουν

Όλοι τους κερδίζουν όχι μόνο επειδή κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά κυρίως επειδή προβάλλουν διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, πουλώντας μαντζούνια – στην κυριολεξία.

Στην Ιταλία, η αστυνομία έκλεισε τα γραφεία και την ιστοσελίδα για εξ αποστάσεως συμβουλές της οργάνωσης Ippocrateorg, οι γιατροί μέλη της οποίας όχι μόνο ήταν ανεμβολίαστοι, αλλά και ειδικεύονταν σε κατ’ οίκον παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς με covid, εφαρμόζοντας δικές τους «θεραπείες» και φαρμακευτική αγωγή με ηπαρίνη και άλλες ουσίες.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος δύο ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν από μέλη της ομάδας στα σπίτια τους, ακολουθώντας τις συμβουλές γιατρών που και οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν, απολύθηκαν από τα νοσοκομεία και σκέφθηκαν να εξασφαλίσουν εισόδημα μέσω αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Ο ιδρυτής τους, Μάουρο Ράνγκο, υποστήριξε – μάταια – πως οι γιατροί αυτοί βοήθησαν πάνω από… 60.000 ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, αλλά ούτε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, προκειμένου να αποφύγουν τη διασωλήνωση.

«Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν καταφύγιο σε μας», είπε ο Ράνγκο που δηλώνει ερευνητής κοινωνικών επιστημών και δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Κατά τη γνώμη του ίδιου και της ομάδας του, που ανέπτυξαν δράση σε όλη την Ιταλία, ο covid θεραπεύεται στο σπίτι με την αντιπαρασιτική κτηνιατρική ουσία ιβερμεκτίνη, με υδροξυχλωροκίνη (που χρησιμοποιείται σε τύπους ελονοσίας ευαίσθητους στη χλωροκίνη), με κορτιζόνη και με ηπαρίνη. Αλλά και με… γλυκόριζα και περιπάτους στο δάσος! «Θεραπείες» που από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Με χλωρίνη και ιβερμεκτίνη

Στην Αυστρία, πέθανε ο αρχηγός των αντιεμβολιαστών Γιόχαν Μπιάστσιτς, ο οποίος είχε μεταφερθεί από συγγενείς του στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά αρνήθηκε κάθε θεραπεία.

«Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται μόνο εμβολιασμένοι, έχω πληροφορίες εκ των έσω», ήταν το τελευταίο μήνυμα του αμετανόητου αντιεμβολιαστή.

Απαίτησε να του επιτρέψουν να επιστρέψει στο σπίτι του για να συνεχίσει την «θεραπεία» με… διοξείδιο του χλωρίου! Υποστήριζε ότι πίνοντας χλωρίνη, που διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, θα σκότωνε τον ιό!

Η Αυστρία πιθανότατα είναι η χώρα όπου τέτοιου είδους «θεραπείες» έχουν τη μεγαλύτερη διάδοση. Οι γιατροί εκεί δεν καλούνται μόνο να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορονοϊού, αλλά και εκείνα που προκαλούνται από την κατανάλωση διαφόρων άλλων «εναλλακτικών» ουσιών – οι οποίες ωστόσο προτείνονται από αρνητές συναδέλφους τους!

Στην Ανατολική Στυρία, μια γυναίκα βρέθηκε στην εντατική μετά από υπερβολική δόση ιβερμεκτίνης και ένας άνδρας προσβλήθηκε από νεφρική ανεπάρκεια αφού για εβδομάδες κατανάλωνε τεράστιες δόσεις βιταμίνης D.

Η ιβερμεκτίνη, το γνωστό αυτό παρασιτοκτόνο, παρουσίασε για μεγάλο διάστημα έλλειψη, όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και στην Ελβετία, κάνοντας τρελές πωλήσεις αφού για τους αρνητές αποτελεί την «εναλλακτική θεραπευτική λύση».

Επικεφαλής ο αρχηγός της ακροδεξιάς

Επικεφαλής του αυστριακού χάους έχει τεθεί ο αρχηγός της ακροδεξιάς Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος επανειλημμένα έχει επαινέσει τα θετικά αποτελέσματα της ιβερμεκτίνης και των βιταμινών, έχοντας ουσιαστικά αποκηρύξει την επιστήμη. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την ιστοσελίδα του κόμματος στο FB Freiheitlichen, διακηρύσσοντας ότι του έχουν τυφλή εμπιστοσύνη και ότι οι… ισχυροί κάνουν το παν για να μην διατίθεται η ουσία στο εμπόριο.

Με αποτέλεσμα η ίδια η εταιρία παρασκευής και διάθεσης ιβερμεκτίνης, η Merck, να προειδοποιήσει ότι δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία του covid.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αυστρίας και Ελβετίας ξεκαθάρισαν επίσης ότι η ιβερμεκτίνη προστατεύει τα άλογα από τα παράσιτα, αλλά όχι τον άνθρωπο από τον κορονοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς διάφορες ουσίες και βιταμίνες έχουν γίνει ανάρπαστες, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι και εδώ έχει αναπτυχθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση κερδοσκοπίας σε βάρος της υγείας των ανθρώπων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Χρήματα συγκεντρώνουν και οι διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων και αυτοί που έχουν τεθεί επικεφαλής του κονβόι φορτηγών που έχουν διαλύσει τη ζωή στην Οτάβα του Καναδά.

Έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν έξι εκατομμύρια δολάρια Καναδά (σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέσα από διάφορες πλατφόρμες, ενώ είχαν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 10 εκ. δολάρια Καναδά πριν απορριφθούν από την πλατφόρμα GoFundMe’s.

Με λίγα λόγια, είναι πολλά τα λεφτά…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος