Κορονοϊός: Νέο εμβόλιο πιθανόν να καταπολεμήσει τη μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Νέο εμβόλιο πιθανόν να καταπολεμήσει τη μετάλλαξη Δέλτα

Η γαλλοαυστριακή φαρμακευτική εταιρεία Valneva ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι άρχισε τη σταδιακή διαδικασία υποβολής του αιτήματός της για την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19 στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Βρετανίας.

Οι δοκιμές τρίτης φάσης, που αποσκοπούν να αποδειχθεί η πραγματική αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας πριν από ενδεχόμενη κυκλοφορία της στην αγορά, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Valneva ελπίζει «ότι μια αρχική έγκριση θα μπορέσει να της χορηγηθεί ως τα τέλη του 2021» για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου της.

Το πρώτο μέρος των δοκιμών τρίτης φάσης διεξάγεται στη Βρετανία, αλλά η Valneva ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου «συμπληρωματική δοκιμή» στη Νέα Ζηλανδία σε ανθρώπους άνω των 56 ετών. Η Valneva χρησιμοποιεί εμβόλιο με αδρανοποιημένο ιό.

Η Valneva αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει την μέθοδο του Messenger RNA ή του αδενοϊού, όπως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά τη μέθοδο των «απενεργοποιημένων εμβολίων», βασιζόμενη και στην μέχρι τότε εμπειρία της από την κατασκευή εμβολίων.

Σε αντίθεση με τις δύο άλλες μεθόδους, οι οποίες «επιτίθενται» σε ένα μέρος του ιού, η μέθοδος  των απενεργοποιημένων εμβολίων, που είναι γνωστή εδώ και εκατό χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί στα εμβόλια κατά της πολυομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α δουλεύει ως εξής: Ένας ολόκληρος ιός που έχει ήδη εξουδετερωθεί, χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ανοσία στον οργανισμό, χωρίς να τον μολύνει.

Στα θετικά των «απενεργοποιημένων εμβολίων» είναι πως επειδή βασίζονται σε έναν ολόκληρο ιό, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις μεταλλάξεις του ιού.

Στην τελική ευθεία για το ευρωπαϊκό «υπερεμβόλιο»