Κολομβία: Ο ηγέτης των FARC υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται

Κολομβία: Ο ηγέτης των FARC υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται

O Rodrigo Londono ο ηγέτης της οργάνωσης FARC της Κολομβίας, εισήχθη σε νοσοκομείο αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, πάντως αναμένεται να αναρρώσει, δήλωσαν γιατροί χθες.

Ο Londono, γνωστός επίσης με το nom de guerre Timoleon Jimenez ή Timochenko, αντιμετωπίζει επίσης μια καρδιακή πάθηση και είχε χρειαστεί να χειρουργηθεί στην Κούβα κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων οι οποίες οδήγησαν στη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και την κυβέρνηση του προέδρου Juan Manuel Santos, που υπεγράφη τον Νοέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης των FARC επέβλεψε τον αφοπλισμό των 7.000 μαχητών της οργάνωσης, που ολοκληρώθηκε με μια τελετή στην οποία ήσαν παρόντες τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Santos.

Ο Timochenko, ο οποίος είναι 59 ετών, υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, την απόφραξη ενός αγγείου η οποία προκαλεί στέρηση αιμάτωσης και οξυγόνωσης σε τμήμα του εγκεφάλου.

Αναμένεται να λάβει εξιτήριο μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Γιατροί είπαν σε δημοσιογράφους ότι ο Rodrigo Londono συζητά κι αστειεύεται μαζί τους.

Η οργάνωση FARC, που ιδρύθηκε έπειτα από μια εξέγερση των αγροτών το 1964, πολέμησε πάνω από 12 κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Κολομβίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ