Κοινό όραμα Maduro - Erdogan για  έναν «διαφορετικό κόσμο»

Κοινό όραμα Maduro - Erdogan για έναν «διαφορετικό κόσμο»

Στην Τουρκία βρίσκεται χθες και σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας του σε φίλες χώρες, όπου αναζητεί πολιτική και οικονομική στήριξη -στην οποία ο ίδιος έχει δώσει το όνομα «Βολιβαριανή Διπλωματική Περιοδεία Ειρήνης».

Ο Maduro είχε συναντηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, με τον Vladimir Putin στη Μόσχα, από τον οποίο ζήτησε τόσο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας όσο και την αναδιάρθρωση των δανείων που έχει λάβει η Βενεζουέλα από τη Ρωσία, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4,5 δισ. δολάρια. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, Maduro και Erdogan θα συζητήσουν «περιφερειακά και διεθνή θέματα», ενώ ο πρώτος θα παρακολουθήσει και ένα Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Βενεζουέλας, που οργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Τουρκίας (ΤΟΒΒ). 

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της Βενεζουέλας VTV, ο Maduro δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι μία από τις αναδυόμενες χώρες του 21ου αιώνα, μια ισχυρή χώρα με μακρά ιστορία, με την οποία διερευνούμε και δημιουργούμε νέες μορφές συνεργασίας». Σημειώνεται ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η Βενεζουέλα εξάγει στην Τουρκία αγαθά αξίας 500 εκατ. δολαρίων ετησίως, κυρίως πετρέλαιο, πετροχημικά προϊόντα, ξυλεία και σίδηρο. 

Ο Maduro είχε συναντήσει και τον Σεπτέμβριο τον Erdogan, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν, Hassan Rouhani, στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στο Καζαχστάν. Μάλιστα, η φιλία της Βενεζουέλας με το Ιράν χρονολογείται από την περίοδο που πρόεδροι των δύο χωρών ήταν ο Hugo Chavez και ο Mahmoud Ahmadinejad. Τώρα, οι τρεις τους φαίνεται πως έρχονται ακόμη πιο κοντά, με τη βοήθεια αφενός της Ρωσίας και, αφετέρου, του... Donald Trump, ο οποίος τις αντιμετωπίζει εχθρικά -κυρίως τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

N. Maduro: Έχουμε κοινό όραμα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επισήμανε το κοινό όραμα που μοιράζεται το Καράκας με την Άγκυρα για έναν «διαφορετικό κόσμο», μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Επιθυμούμε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Βενεζουέλας και της Τουρκίας» δήλωσε ο Maduro κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Erdogan.

«Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο. (…) Αυτό δεν είναι μονάχα δυνατό, είναι απαραίτητο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για έναν «πολυπολικό κόσμο όπου καθένας μπορεί να βρει τη θέση του».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη βούληση του λαού».

«Πιστεύουμε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τα προβλήματα» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Ελπίζουμε ότι η Βενεζουέλα θα βρει μια λύση στα προβλήματά της μέσω της λογικής, του διαλόγου και της συμφιλίωσης».

Πριν από την Άγκυρα, ο Maduro επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα.

Ο Erdogan αναφέρθηκε στην οικοδόμηση ενός τέμενους στο Καράκας και επισήμανε το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines συνεχίζει τις πτήσεις της στη Βενεζουέλα.

«Αν και πολλές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις τους προς τη Βενεζουέλα, η Turkish Airlines δεν θα αφήσει μόνο του τον λαό της Βενεζουέλας» υπογράμμισε ο Erdogan.