Κοινές οι προκλήσεις Ελλάδας και Κύπρου στο μεταναστευτικό
Ν. Μηταράκης - Ν. Νουρής

Κοινές οι προκλήσεις Ελλάδας και Κύπρου στο μεταναστευτικό

Τις κοινές προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού, που αντιμετωπίζουν ως χώρες πρώτης γραμμής η Ελλάδα και η Κύπρος, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, στη σημερινή συνάντησή τους στο κτίριο Κεράνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε δηλώσεις που παραχώρησαν οι δυο υπουργοί μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «και οι δύο χώρες έχουμε εκφράσει ανησυχίες για τα όσα μέχρι στιγμής προβλέπει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανισορροπία μεταξύ των αυξημένων ευθυνών των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της περιορισμένης αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι πώς μπορούν οι δυο χώρες να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του νέου Συμφώνου. Λεπτομερέστερα, τα ζητήματα του Συμφώνου θα τεθούν στις 20 Μαρτίου στην Αθήνα, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί όλων των μεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχής (Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας), πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Νουρής δήλωσε, πως η διευρυμένη σύνθεση του κλιμακίου της κυπριακής αντιπροσωπείας σήμερα, «καταδεικνύει και τη σπουδαιότητα και τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτήν ακριβώς την επίσκεψη. Τα προβλήματα που οι δυο αδελφές χώρες αντιμετωπίζουν στον χώρο τη Μετανάστευσης και του Ασύλου είναι καλά γνωστά».

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Νουρής, οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, ενώ η Τουρκία «συνεχίζει να παραμένει στο απυρόβλητο των εταίρων μας. Αυτή η ανεκτικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε, επίσης, στις επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη με το Συμβούλιο υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Παρασκευή το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της ενιαίας πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου, και την ερχόμενη Δευτέρα, στο διευρυμένο πλέον Συμβούλιο, με την παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών, για να συζητηθούν τα θέματα της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης.

Αύριο Τρίτη, ο κ. Νουρής θα επισκεφτεί το νησί της Σάμου.