Το Κογκρέσο δημοσιοποίησε το υπόμνημα που κατηγορεί το FBI για μεροληψία

Το Κογκρέσο δημοσιοποίησε το υπόμνημα που κατηγορεί το FBI για μεροληψία

Το αμφιλεγόμενο υπόμνημα που συνέταξαν οι Ρεπουμπλικανοί και αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το FBI αναφέρει ότι ο "φάκελος" που συνέταξε ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 Christopher Steele για τις επαφές του Donald Trump στη Ρωσία αποτελούσε το "κύριο μέρος" της αίτησης που υπέβαλε η ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να λάβει άδεια για να παρακολουθήσει έναν σύμβουλο του Ρεπουμπλικανού προέδρου, τον Carter Page.

Σε κανένα από τα αιτήματα που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης –στο οποίο υπάγεται το FBI– δεν αποκαλυπτόταν ότι η σύνταξη αυτού του "φακέλου" χρηματοδοτήθηκε από τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα πάντα με το τετρασέλιδο υπόμνημα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής του FBI Andrew McCabe κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι δεν θα είχε επιδιωχθεί να εκδοθεί εντολή παρακολούθησης για τον σύμβουλο του Trump χωρίς τις πληροφορίες που περιέχονταν στον φάκελο αυτόν.

Ο McCabe παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αφού κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Trump για μεροληψία σε βάρος του.

Ο Steele έπαψε να είναι πηγή του FBI επειδή αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης, το 2016, τους δεσμούς του με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Τον Σεπτέμβριο του 2016 εξέφρασε σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης την "αγωνία" του να μην εκλεγεί ο Trump στην προεδρία.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε αυτό το υπόμνημα που καταγγέλει τις μεθόδους του FBI λίγα λεπτά αφότου ο Trump ανακοίνωσε ότι το αποχαρακτήρισε. Το κείμενο αυτό έχει συνταχθεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής, τον Devin Nunes, παρά τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών που μετέχουν στην Επιτροπή, του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι πράκτορες του FBI υπηρετούν το έθνος και το Σύνταγμα, δηλώνει ο πρόεδρός τους

Η ένωση που εκπροσωπεί τους πράκτορες του FBI, μετά τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος, υπερασπίστηκε το έργο της υπηρεσίας τονίζοντας ότι "δεν έχει επιτρέψει και δεν θα επιτρέψει την κομματική πολιτική να την περισπάσει" από την "αποστολή της".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων του FBI Thomas F. O''Connor, σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω e-mail, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία είναι αφοσιωμένοι στο έθνος και στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και πρόσθεσε: "Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να ξέρει ότι θα συνεχίσει να τον υπηρετεί σωστά η πλέον έγκριτη υπηρεσία επιβολής του νόμου παγκοσμίως".

Σφοδρή επίθεση του γερουσιαστή McCain στον Trump για το υπόμνημα 

Ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής John McCain επέκρινε δριμύτατα σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ  επειδή "επιτίθεται" στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης εν μέσω της ομοσπονδιακής έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

"Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν αυτήν την έρευνα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της πολιτικής και να κατασκευάζουν κομματικούς αντιπερισπασμούς. Αν συνεχίσουμε να υπονομεύουμε το δικό μας κράτος δικαίου, κάνουμε τη δουλειά του Putin" ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα.

Ο McCain αναφερόταν στην ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την πιθανή σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Trump με τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ