Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα για 2 εβδομάδες - Oι νέες περιοχές σε «σκληρό» lockdown

Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα για 2 εβδομάδες - Oι νέες περιοχές σε «σκληρό» lockdown

Κλειστά θα παραμείνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία όλων των βαθμίδων από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση όπως ανακοίνωσε Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Σε «σκληρό» lockdown μπαίνουν από το πρωί του Σαββάτου 13 Μαρτίου και μέχρι τις 22 Μαρτίου οι Περιφέρειες Ευρυτανίας, Λέσβου, Χαλκιδικής, καθώς και οι δήμοι Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου, Χανίων, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές εντάσσονται πλέον στο «βαθύ κόκκινο».

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:

Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι:

1. Περιφέρεια Αττικής

2. Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

3. Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

4. Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

5. Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

6. Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου

7. Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

8. Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

9. Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου, καθώς και

10. Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου

11. Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου

12. Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου 

13. Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Χωρίς επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα βρει τους πολίτες η Καθαρά Δευτέρα, αφού για τη συγκεκριμένη ημέρα θα ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα και δεν θα επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες».

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν.

Covid τεστ για εργαζομένους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου Covid-19. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η εξειδικευμένη πλατφόρμα https://ergasia.testing.gov.gr/ όπου κάθε εργαζόμενος/η σε επιχείρηση άνω των 20 εργαζομένων θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές το μήνα.

Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε, είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται αυξημένος συγχρωτισμός του προσωπικού με συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου COVID-19.

Κάθε εργαζόμενος που επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο για COVID-19, θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει στην πλατφόρμα, μήνυμα (sms) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, το sms έχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Η εξέταση συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για 3 ώρες.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr που παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν διάγνωσης σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.

Μεταλλάξεις και άνοιγμα τουρισμού

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η πανδημία εξακολουθεί, να βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις, οι οποίες ευνοούν και επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού. Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα, «να απαιτείται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε ακόμα πιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, σε μία στιγμή που είναι κατανοητό να αισθανόμαστε κόπωση και να αδημονούμε για τη σταδιακή άρση των περιορισμών».

«Καταλαβαίνουμε την πίεση που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική συγκυρία, η νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει και μας κρατά μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες. Τα δεδομένα, όμως, απαιτούν εγρήγορση και απαιτούν μεγάλη προσοχή», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η γραμμή του τερματισμού, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. «Και κάθε μέρα, κάθε εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της περιπέτειας. Στη σταδιακή επιστροφή σε μια καθημερινότητα χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που με τόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι. Μέχρι, όμως, να διανύσουμε και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής, μέχρι τα εμβόλια να μας προσφέρουν την απαραίτητη ανοσία, παραμένουμε προσεκτικοί. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, με ένα και μόνο στόχο: να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε σχέση με το θέμα της τουριστικής περιόδου η στρατηγική είναι πολύ συγκεκριμένη. «Μέχρι το τέλος Απριλίου όλοι οι άνω των 60 και όλες οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν εμβολιαστεί και θεωρούμε ότι όλα θα λειτουργήσουν βάση του σχεδίου και 14 Μαΐου με ασφάλεια θα μπορέσουμε να κάνουμε την εκκίνηση της τουριστικής μας περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλάκεια από την Τρίτη 16 Μαρτίου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου, σημειώνοντας πως τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.