«Κλείνουν» ξανά Νέα Υόρκη, Λονδίνο και ολόκληρη η Ολλανδία

«Κλείνουν» ξανά Νέα Υόρκη, Λονδίνο και ολόκληρη η Ολλανδία

Μία μετά την άλλη οικονομίες ξανακλείνουν μπροστά στη δυναμική του νέου πανδημικού κύματος που επιβάλλει συνθήκες lockdown ενόψει Χριστουγέννων μετά τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων. Το Λονδίνο τίθεται ξανά στην υψηλότερη βαθμίδα μέτρων, ένα βήμα πριν το νέο lockdown βρίσκεται η Νέα Υόρκη, ενώ καραντίνα 5 εβδομάδων ανακοίνωσε η Ολλανδία.

Ειδικότερα, μετά τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων στη βρετανική πρωτεύουσα έγινε γνωστό ότι τίθεται ξανά στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε την κυβέρνηση Τζόνσον να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια, προτρέποντας τους μαθητές να στραφούν στην τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, προειδοποίησε πως «εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, ο οικονομικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι καταστροφικός».

Από αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα τριών επιπέδων στην Αγγλία με στόχο να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Σε όποια περιοχή εντάσσεται στο επίπεδο 3 της επικινδυνότητας, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

- Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιωτικούς κήπους ή στους περισσότερους υπαίθριους χώρους, εκτός από την κατοικία.

- Επιτρέπονται οι συναντήσεις έως 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους όπως τα πάρκα, οι παραλίες ή η εξοχή.

- Καταστήματα, γυμναστήρια και υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας (όπως κομμωτήριο) μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά

- Μπαρ, παμπ, καφετέριες και εστιατόρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά, εκτός από την παράδοση και τη διανομή στο σπίτι.

- Οι φίλαθλοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις σε γήπεδα.

- Οι χώροι ψυχαγωγίας σε εσωτερικούς χώρους - όπως αίθουσες μπόουλινγκ και κινηματογράφοι - πρέπει να παραμείνουν κλειστοί

- Συνιστάται στους πολίτες να μην ταξιδεύουν προς και από τις περιοχές της τρίτης βαθμίδας.

Προς νέο lockdown οδεύει η Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας και της έκρηξης των κρουσμάτων, στη Νέα Υόρκη φαίνεται να είναι θέμα χρόνου το νέο lockdown, όπως είπε ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της πολιτείας.

Ο Δήμαρχος Ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέο lockdown σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα νέο lockdown μπορεί να έρθει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό τώρα, επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτόν τον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται».

Σε καραντίνα 5 εβδομάδων η Ολλανδία

Καραντίνα πέντε εβδομάδων θα τεθεί σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα στην Ολλανδία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου Covid-19, στα αυστηρότερα μέτρα που υιοθετεί η χώρα από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Ολλανδία θα κλείσει για πέντε εβδομάδες», δήλωσε ο Ρούτε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, από την έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη, μπροστά στην οποία είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Ο Ρούτε συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να υποδέχονται το πολύ δύο πρόσωπα την ημέρα, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιανουαρίου. Μια εξαίρεση προβλέπεται για τρεις ημέρες γύρω στα Χριστούγεννα, όταν θα επιτρέπονται τρεις ενήλικες επισκέπτες.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, θα κλείσουν από αύριο Τρίτη, ενώ τα σχολεία θα κλείσουν από την Τετάρτη.

Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες θεαμάτων και τα γυμναστήρια, όπως και οι ζωολογικοί κήποι, θα κλείσουν, επίσης, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων καταγράφει σημαντική αύξηση στη χώρα και ο αριθμός των θανάτων πέρασε το όριο των 10.000.

Η Τσεχία επαναφέρει την απαγόρευση κυκλοφορίας - Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια για τα Χριστούγεννα

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα την επαναφορά του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στη χώρα για τα Χριστούγεννα, μπροστά στη σφοδρότητα της πανδημίας Covid-19.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν επίσης έναν περιορισμό στα 6 άτομα για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, από τις 18 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για μια απόφαση πολύ δύσκολη, διότι γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών», είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν εντούτοις ανοικτά, διευκρίνισε ο ίδιος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τσεχία καταγράφει περίπου 6.000 νέα κρούσματα την ημέρα με το σύνολο των μολύνσεων από τον Μάρτιο να ανέρχεται σε περισσότερα από 580.000 και εκείνο των θανάτων σε περισσότερους από 9.600.

Η επιβράδυνση της επιδημίας είχε οδηγήσει την κυβέρνηση στο να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς στις αρχές Δεκεμβρίου, ανοίγοντας μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα μουσεία και τις γκαλερί, ωστόσο η χαλάρωση αυτή ήταν σύντομης διάρκειας.

Εξετάζεται η λήψη μέτρων στην Ιταλία

Η Ιταλία από την πλευρά της η οποία κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια μαύρη λίστα της επιδημίας με 64.036 θανάτους και άνω του 1,8 εκατομμύριου κρούσματα, εξετάζει την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό την απειλή της εκτόξευσης των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την επιβολή μέτρων lockdown "κόκκινης ζώνης" από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον στις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας την νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και κλείνοντας καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές, εκτός των καταστημάτων διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Από την Τετάρτη lockdown τριών εβδομάδων στη Γερμανία

Η Γερμανία εισέρχεται από την Τετάρτη σε lockdown διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, ώστε να αντιμετωπισθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ο πολύ μεγάλος αριθμός των θανάτων πριν από τις γιορτές του τέλους του έτους, όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

"Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και τα λαμβάνουμε τώρα", ξεκαθάρισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Για τις τρεις εβδομάδες των γιορτών, το σύνθημα σε ολόκληρη την χώρα είναι "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ", όπως και την περασμένη άνοιξη, καθώς οι Γερμανοί θα κληθούν να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές επαφές και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο την αποφυγή της ασφυξίας του συστήματος υγείας, την στιγμή που ελλείψεις προσωπικού αρχίζουν να γίνονται αισθητές και πολλά νοσοκομεία, ενώ οι ΜΕΘ φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

«Κλείσιμο» της Ελβετίας ζητά ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης

Στην Ελβετία, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε το "κλείσιμο της χώρας" και, σύμφωνα με την εφημερίδα SonntagsZeitung, τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λοζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει "την μεγάλη τους ανησυχία" στον υπουργό Υγείας.