Κεραμέως: Καθήκον μας να βρισκόμαστε σε σχολεία ακριτικών περιοχών όπως η Φλώρινα

Κεραμέως: Καθήκον μας να βρισκόμαστε σε σχολεία ακριτικών περιοχών όπως η Φλώρινα

Τα νέα προγράμματα σπουδών και τα νέα βιβλία καθώς επίσης και τα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούνται σε σχολεία της Φλώρινας συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς σχολείων της περιοχής η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

«Είναι καθήκον μας να είμαστε κοντά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς και αυτό πράττουμε ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως η Φλώρινα» δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας είναι ένα από τα σχολεία όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2020 το εργαστήριο δεξιοτήτων ενώ όπως από το 2021 υπάρχει καθολική εφαρμογή τους σε όλα τα σχολεία της Χώρας.

Η κ.Κεραμέως τόνισε ότι «έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσο βελτιώθηκαν τα εργαστήρια επειδή ακούσαμε τους εκπαιδευτικούς». Εξήγησε λέγοντας ότι «όταν ετοιμάζεται κάτι πιλοτικά, μιλάμε πάντα με τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα σπουδών τα οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά για δύο χρόνια και όπως εξήγησε αυτό «γίνεται προκειμένου να υπάρξει ο εύλογος χρόνος να ακούσουμε τα σχολεία, τους καθηγητές για το πώς μπορούν να γίνουν καλύτερα».

Πρόσθεσε ότι εκσυγχρονίζεται το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών εισάγεται η διεπιστημονικότητα και στο τρόπο διδασκαλίας καθιερώνεται η βιωματική προσέγγιση ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να αποστηθίζουν ιστορικά γεγονότα.

Η Φλώρινα είναι από τις πόλεις όπου η λειτουργία της Παιδαγωγικής σχολής του ΠΔΜ, από τις παλαιότερες της χώρας, φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά τη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάτι που παρατήρησε η κ. Κεραμέως λέγοντας ότι υπάρχει έντονο στοιχείο ώσμωσης ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και το πανεπιστήμιο.

Διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ανοικτοί σε τέτοιες συνεργασίες νομίζω ότι μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει κάποιος από μια τέτοια συνεργασία» είπε και υπενθύμισε ότι πρόσφατα «νομοθετήσαμε το πλαίσιο της συνεργασίας σχολείων με τα πανεπιστήμια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «μας εξέπληξε αυτή η απόφαση διότι υπήρχε απόφαση της Αρχής που έλεγε ότι είναι νόμιμη η τηλεκπαίδευση και είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως και δεν υπήρχε επισήμανση σε καμία άλλη χώρα.

Σε ένα βαθμό υπήρχαν εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση. Άλλωστε η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να διαπραγματευτεί πιο αυστηρούς όρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Η υπουργός επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Αμμοχωρίου, το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, το 2ο Γυμνάσιο, το ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ Φλώρινας ενώ αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε το Επισκοπείο Φλώρινας όπου είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.Θεόκλητο.