ΚΕΔΕ: 1η Δεκεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση

ΚΕΔΕ: 1η Δεκεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση

 Με κύριο θέμα τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων αλλά και εν αναμονή της υπόσχεσης που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, πως μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη θα εκταμιευτούν 400 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που οφείλονται στην Αυτοδιοίκηση και αφορούν θεσμοθετημένους και προβλεπόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό πόρους για το 2015, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, η έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα.

   Η ημερομηνία "κλείδωσε" σήμερα το πρωί στη διάρκεια συνεδρίασης που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ενημέρωσε τους δημάρχους πως στόχος της ΚΕΔΕ είναι ο δημιουργικός διάλογος με την κυβέρνηση, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που τους οφείλονται.

   "Με το υπουργείο έχουμε συχνές επικοινωνίες και επαφές. Καλές προθέσεις έχουμε δει και το έχουμε πει δημόσια, όμως θα πρέπει να φύγουμε από τις προθέσεις και να πάμε στις πράξεις. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, όμως πέρα των συζητήσεων θα πρέπει να δούμε τις πράξεις εκείνες που θα αποδώσουν στην Αυτοδιοίκηση, αυτά που έχει εισπράξει το κράτος" δήλωσε ο κ. Πατούλης.

   "Στόχος είναι να έχουμε ένα δημιουργικό διάλογο με την κυβέρνηση, όμως ετοιμαζόμαστε και για οποιαδήποτε άλλη δυναμική παρέμβαση εάν αυτό δεν είναι εφικτό στο επίπεδο του διαλόγου" ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

   Παράλληλα πρόσθεσε πως "θα δούμε και θα ζυγίσουμε στην έκτακτη γενική συνέλευση την 1η Δεκεμβρίου όλα εκείνα που θα έχουν συμβεί. Είτε σε επίπεδο πράξεων, προθέσεων, είτε σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων. Εμείς δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε τον κόσμο, έχουμε τις λειτουργίες των Δήμων, έχουμε τις ευπαθείς ομάδες, έχουμε απέναντι μας τα προβλήματα της κοινωνίας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα γι αυτούς τους ανθρώπους".

   Πέρα από τα οικονομικά ένα ακόμη θέμα που απασχολεί την ΚΕΔΕ είναι τα έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται στον "αέρα" μετά την αρνητική απάντηση για παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους. Όπως είπε ο κ. Πατούλης, την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση με την Επιτροπή Παρακολούθησης των Έργων 2014 - 2020, ώστε να εξεταστεί ποια έργα μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα "γέφυρα" για να ολοκληρωθούν.

   Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεία των δημάρχων, με επικεφαλής τον κ.Πατούλη, μεταβαίνει στο Δήμο Παιονίας και το συνοριακό σταθμό της Ειδομένης προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ