Κατηγορητήριο για τον 29χρονο:  «Ήσουν Μέλος των "Πυρήνων της Φωτιάς" - Ήθελες να σκοτώσεις τον Λ. Παπαδήμο»

Κατηγορητήριο για τον 29χρονο: «Ήσουν Μέλος των "Πυρήνων της Φωτιάς" - Ήθελες να σκοτώσεις τον Λ. Παπαδήμο»

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 29χρονου που συνελήφθη χθες το πρωί για τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος αξιωματούχων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, οι ενέργειες του «είναι δυνατόν να βλάψουν τη χώρα».

Ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γ. θα απολογηθεί την Τρίτη για την κατηγορία αποστολής του παγιδευμένου φακέλου στον Λουκά Παπαδήμο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού, καθώς ζήτησε και έλαβε προθεσμία. Μία ημέρα αργότερα όμως, την Τετάρτη, θα απολογηθεί για τις κακουργηματικές κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών για την πρόκληση κοινού κινδύνου, αλλά και κατοχή όπλων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος του ο Εφέτης ειδικός ανακριτής κατά της τρομοκρατίας, ο 29χρονος εδώ και εναν χρόνο περίπου ανήκει στους κόλπους της οργάνωσης Πυρήνων της Φωτιάς.

Το κατηγορητήριο

«Εχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Συγκεκριμένα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου
Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων
Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων
Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ/επάγγελμα
Διακίνηση ναρκωτικών
Σύμφωνα με την δίωξη, οι πράξεις τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας.

 

Στον Εισαγγελέα μαζί με τον 29χρονο οδηγήθηκε και ακόμη ένας συλληφθείς στο πλαίσιο της έρευνας των Αρχών, για τον οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία που δεν αφορά τρομοκρατικές ενέργειες αλλά για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία σχετικά με κατοχή κροτίδων .

Η σχέση με Πόλα Ρούπα

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ στοιχεία δείχνουν πως ο 29χρονος συνδέεται με την Πόλα Ρούπα και άλλα πρόσωπα του χώρου της τρομοκρατίας.    

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, την οποία χρησιμοποίησε για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, έξω από το οποίο συνελήφθη χτες, είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τον εμπλέκουν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό επίσης νέων σπιτιών με όπλα και εκρηκτικά, καθώς και συνεργούς του 29χρονου.

Οι Αρχές ερευνούν τόσο τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι όπου είχε ενοικιάσει όσο και το κινητό του τηλέφωνο και τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε μαζί του κατά τη στιγμή της σύλληψης. Από αυτά ελπίζουν να οδηγηθούν σε άλλες γιάφκες που έχουν νοικιαστεί με τις πλαστές ταυτότητες ενώ άμεσα αναμένεται να γίνει και δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του και των πλαστών στοιχείων ταυτότητας που χρησιμοποιούσε, προκειμένου μπορέσουν οι πολίτες να προσφέρουν πληροφορίες για τη δράση του.

«Βασικό παίκτη» στον χώρο της τρομοκρατίας χαρακτηρίζει τον 29χρονο η ΕΛΑΣ

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, χαρακτηρίζουν τον 29χρονο, «βασικό παίκτη» στο χώρο της τρομοκρατίας, καθώς, εκτός από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή των δεμάτων στον Βολφγαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και το ΔΝΤ στο Παρίσι τον Μάρτιο, φέρεται να έχει σχέση κυρίως και με την Πόλα Ρούπα και τον Επαναστατικό Αγώνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, την οποία χρησιμοποίησε ο 29χρονος για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, έξω από το οποίο συνελήφθη χτες, είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τον εμπλέκουν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο 29χρονος ήταν γνωστός ως αντιεξουσιαστής, καθώς είχε συλληφθεί το 2011 για συμμετοχή σε επεισόδια με τα ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ το 2012 συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, προκειμένου οι καταληψίες να διαβάσουν κείμενο συμπαράστασης στους κρατούμενους για τον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ είχε συμμετάσχει και σε άλλες ενέργειες συμπαράστασης σε κρατούμενους για τρομοκρατική δράση.

Το 2015 όμως, ο 29χρονος χάθηκε από κάθε εκδήλωση και δεν είχε καμία δημόσια παρουσία, κάτι που προβλημάτισε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν αθόρυβα τον 29χρονο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς είχαν στοιχεία που τον ενέπλεκαν με τρομοκρατική δράση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη σύλληψη του, χτες καθώς κατάλαβαν ότι επρόκειτο να μεταφέρει οπλισμό.

Γι'' αυτό και συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της έρευνας που είναι διαρκής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Το ζητούμενο είναι για την ΕΛΑΣ, ποιά άλλα άτομα σχετίζονται με τις δραστηριότητες του 29χρονου. Από την μέχρι στιγμής έρευνα στο κρησφύγετο της πλατείας Αττικής έχουν βρεθεί πολλά ρούχα για διαφορετικά άτομα, κάτι που δείχνει ότι έμεναν και άλλοι εκεί.

Ωστόσο, όπως λένε οι αστυνομικοί, η έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, θα διαρκέσει μέρες

Στο πλούσιο βιογραφικό του 29χρονου υπάρχουν ενδείξεις για επαφές του με την Πόλα Ρούπα κατά το σχεδιασμό της επιχείρησης απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και μελών των Πυρήνων της Φωτιάς από τον Κορυδαλλό, τον Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο ενοικιασμένο διαμέρισμα-καταφύγιο του 29χρονου είναι παρόμοιε με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις τρομοκρατίας.

Την ευθύνη για το εν λόγω χτύπημα είχαν αναλάβει οι Πυρήνες της Φωτιάς, με τον 29χρονο να φαίνεται πως είχε στενή σχέση με ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.