Καθηγητές vs ένοπλων δολοφόνων - Μονομαχία στην Άγρια Δύση του Trump

Καθηγητές vs ένοπλων δολοφόνων - Μονομαχία στην Άγρια Δύση του Trump

«Η εμπειρία δείχνει ότι μια επίθεση ενόπλου σε σχολείο διαρκεί, κατά μέσο όρο, 3 λεπτά. Ο χρόνος που χρειάζεται η αστυνομία και οι πρώτοι που θα φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση είναι περίπου 5-8 λεπτά. Καλά εκπαιδευμένοι και με γνώση των όπλων καθηγητές και προπονητές θα έλυναν το πρόβλημα ακαριαία, πριν φτάσει η αστυνομία», έγραψε ο Donald Trump στο αγαπημένο του Twitter μετά το πρόσφατο φονικό στο κολέγιο της Φλόριντα, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι.

Και για να μην μένουν αμφιβολίες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάνθηκε ότι «ένα σχολείο χωρίς όπλα αποτελεί μαγνήτη για τους κακούς ανθρώπους» και διεμήνυσε: «Πρέπει να είμαστε επιθετικοί, η άμυνα μόνο δεν φέρνει αποτέλεσμα».

Φυσικά, οι παραπάνω ισχυρισμοί στερούνται οποιασδήποτε λογικής, ακόμη και στοιχειώδους. Ακόμη και τα παιδιά, άλλωστε, γνωρίζουν ότι όποιος φτάσει να σηκώσει όπλο ή να ρίξει βόμβες σε ένα χώρο με πολλούς ανθρώπους με σκοπό να εκτελέσει όσο το δυνατόν περισσότερους, έχει πάρει απόφαση εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να τη γλιτώσει -είτε θα σκοτωθεί επί τόπου ή λίγο αργότερα είτε θα αυτοκτονήσει είτε θα συλληφθεί και, ειδικά στις ΗΠΑ, θα καταδικαστεί σε θάνατο. Αφήστε δε που από τη στιγμή που δεν υπολογίζει πάνοπλους αστυνομικούς ή στρατιώτες, είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει επειδή θα γνωρίζει ότι θα βρει απέναντί του «καλά εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς». 

Για την ακρίβεια, έτσι τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν ακόμη χειρότερα. Κι αυτό διότι κάθε διαταραγμένος ή ενσυνείδητος κατά συρροή δολοφόνος θα οργανώνει στο μέλλον ακόμη πιο μεθοδικά το χτύπημά του, επιλέγοντας ακόμη πιο φονικά όπλα και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να επιτύχει τους σκοπούς του. Χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να αντιμετωπίζει ως πρόκληση την επικείμενη «μάχη» με τους εκπαιδευτικούς-φύλακες του σχολείου. Κάτι που σημαίνει  ότι οι πιθανότητες τα θύματα να είναι πολύ περισσότερα αυξάνονται κατακόρυφα...

Βεβαίως, ο Trump δεν ενδιαφέρεται να είναι ή να δείχνει λογικός. Απλά, αντιδρά φυσιολογικά και με βάση τα βαθύτερα πιστεύω του και τον πολιτισμό του. Αυτόν, δηλαδή, που οδηγεί στην μετατροπή της Αμερικής (και, κατ'' επέκταση, ολόκληρου του κόσμου...) σε μια σύγχρονη Άγρια Δύση, όπου όλες οι διαφορές θα λύνονται με βάση το δίκαιο των όπλων. Δημιουργώντας, έτσι, ένα τοπίο πιο σκληρό ακόμη και από εκείνο που αποτυπώνεται σε πολλά γουέστερν, όπου συχνά οι σερίφηδες των πόλεων απαιτούσαν από τους επισκέπτες, καουμπόηδες ή γκάνγκστερ, να αφήνουν τα όπλα τους στην είσοδο προτού εισέλθουν σε αυτές και απολαύσουν τα... κάλλη τους ή τσακωθούν μεθυσμένοι.

Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ μένει παγερά αδιάφορος απέναντι στις διαπιστώσεις των ειδικών, τα αιτήματα ολοένα περισσότερων Αμερικανών και τις εκκλήσεις των επιζώντων των φονικών να θεσπίσει πιο αυστηρή νομοθεσία γύρω από την οπλοκατοχή. Αποθεώνει το λόμπι των όπλων, την φοβερή και τρομερή NRA, που τον τροφοδοτεί ασταμάτητα με «δωρεές». Έδειξε να συμπάσχει μόνο για τους τύπους με τους σπουδαστές από το Πάρκλαντ που έζησαν τη φρίκη και την αγωνία του θανάτου και τον επισκέφθηκαν στον Λευκό Οίκο.

Τον απασχολούν και τον εκνευρίζουν οι έρευνες του FBI και των αρχών σε βάρος του για την πολύκροτη υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου», όχι όμως και το γεγονός ότι ο φονιάς της Φλόριντα ήταν ουσιαστικά σεσημασμένος. Ασφαλώς και δεν τον νοιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων, όπως αυτή στην οποία φέρεται να ανήκε ο δράστης του πρόσφατου εγκλήματος. Όσο για τη θανατική ποινή, όχι απλώς δεν σκέφτεται την κατάργησή της, αλλά μάλλον ζηλεύει που τα καθεστώτα της Κίνας και του Ιράν ξεπερνούν τη χώρα του στις εκτελέσεις καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών.

Ας πρόσεχαν όταν τον ψήφιζαν, θα μπορούσε να πει κανείς. Μα δεν αρκεί. Διότι οι οπερισσότεροι από όσους τον ψήφισαν και τον στηρίζουν συμφωνούν μαζί του...

Γιώργος Παυλόπουλος

AP Photo/Evan Vucci