Κατάργηση των sms για μετακινήσεις φέρνει το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού - 3 Μαΐου το επικρατέστερο σενάριο

Κατάργηση των sms για μετακινήσεις φέρνει το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού - 3 Μαΐου το επικρατέστερο σενάριο

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς, του τουρισμού, της εστίασης αλλά και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων φέρνει και την κατάργηση των sms. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ισχύσει η πρόταση αυτή, είτε από τις 3 Μαΐου, είτε το αργότερο από τις 15 του ίδιου μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως και στο ζήτημα του ανοίγματος, η μείωση του ιικού φορτίου και της επιδημιολογικής καμπύλης.

Το ζήτημα των sms απασχολεί την κυβέρνηση δεδομένου ότι το τελευταίο ειδικά διάστημα παρατηρείται σημαντική πτώση του αριθμού των μηνυμάτων που στέλνουν οι πολίτες ανάλογα με την μετακίνηση που πραγματοποιούν. Αυτό αποδίδεται όχι μόνο στη λεγόμενη κόπωση αλλά και στο ότι πολλοί πλέον ξεχνούν ακόμη και να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Μάλιστα δεν λείπουν και όσοι αναφέρουν πως η πρόσθεση και του νέου sms για την μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα οδήγησε και σε αλλαγή της στάσης των πολιτών έναντι ενός συστήματος που εφαρμόστηκε πάντως με μεγάλη επιτυχία συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας και κυρίως της διαχείρισης των μετακινήσεων των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Όμως η έναρξη λειτουργίας της εστίασης από τις 3 Μαΐου, το άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων στις μικρότερες του λυκείου, βαθμίδες, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 του ίδιου μήνα και της ταυτόχρονης άρσης των περιορισμών από νομό σε νομό, αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά προβληματική τη χρήση των μηνυμάτων.

Ταυτόχρονα όμως εξετάζεται και το ενδεχόμενο αυτό να γίνει στις 15 Μαΐου όταν πλέον οι μετακινήσεις θα έχουν ανοίξει περαιτέρω και θα μπει στο παιχνίδι και ο Τουρισμός, το άνοιγμα του οποίου καθιστά δύσκολη τη χρήση του συστήματος ειδικά από τους επισκέπτες – τουρίστες που θα βρεθούν στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργησή τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε το πρωί ότι δεν έχει τεθεί θέμα SMS για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, εκφράζοντας την άποψη ότι πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή SMS για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί. Ανάλογη ήταν και η προσέγγιση του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Αναφορικά με τα SMS για τις μετακίνησης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισήμανε με σημερινές δηλώσεις του ότι: «Είναι ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε ξανά με την επιτροπή. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση βοηθάει πάρα πολύ στο να υπάρχει μια ελεγχόμενη κινητικότητα, ιδίως στα εμπορικά καταστήματα».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αντιλαμβάνεστε ότι όταν ανοίξουμε την εστίαση και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τα λοιπά, δεν ξέρω αν θα υπάρχει νόημα».