Κατάργηση μεικτών χώρων ψυχαγωγίας, μάσκα σε χώρους με συνωστισμό
Θωμαΐδης στο Liberal

Κατάργηση μεικτών χώρων ψυχαγωγίας, μάσκα σε χώρους με συνωστισμό

Η τάση είναι έντονα αυξητική. Το δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για το Νότιο και Κεντρικό τομέα της Αττικής, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε άνοδο 60% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, αλλά στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η σωρευτική αύξηση του 15νθήμερου θα έχει ξεπεράσει το 105%. Την ανησυχητική αυτή εκτίμηση μεταφέρει στο Liberal ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Και εκφράζει τον προβληματισμό του, για το γεγονός ότι μόνο μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες, η αύξηση του ιικού φορτίου είναι στο 45%, «χωρίς η εβδομάδα να έχει ακόμη τελειώσει», όπως λέει, καθώς η κορύφωση καταγράφεται συνήθως Πέμπτη και Παρασκευή.

Μιλά για το δείκτη θετικότητας, που σήμερα βρίσκεται πανελλαδικά στο 2,8%, ωστόσο εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεπεράσει το 3%, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως σε Άλιμο και Γλυφάδα έχει ξεπεράσει το 6% και το 8%.

"Πάνω από 2.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα"

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα», εκτιμά ο κ.Θωμαΐδης και προβλέπει ότι θα χρειαστεί η λήψη τοπικών  μέτρων για την αποφυγή της μεγαλύτερης  διασποράς του κορονοϊού  λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία μέχρι στιγμής ανιχνεύεται στο 3% των κλινικών δειγμάτων που στέλνονται για γονιδιωματική ανάλυση. «Αναμένουμε να κυριαρχήσει στο προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο η Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων διαγνώσεων», προσθέτει ο Ν. Θωμαΐδης.

Κάτω των 40 ετών οι περισσότεροι φορείς

Οι ηλικίες  κάτω των 40 ετών συνιστούν σε ποσοστό 88% τις νέες διαγνώσεις του κορονοϊού, η νέα κορύφωση αφορά σε πολύ νεαρά άτομα και καθώς εμπλέκει πρωτίστως την νυχτερινή διασκέδαση, ο καθηγητής προβλέπει ότι δεν θα αποφευχθεί η λήψη τοπικών μέτρων για την αποφυγή μιας νέας επιδημιολογικής έξαρσης. 

"Κατάργηση μικτών χώρων ψυχαγωγίας"

Μπροστά σε αυτή τη τροπή της επιδημιολογικής πορείας της COVID, ο Νίκος Θωμαΐδης εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν οι μικτοί χώροι ψυχαγωγίας. Καθώς επίσης ότι στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένα άτομα. «Το μέτρο αυτό  θα ήταν καλύτερο να ληφθεί σε πανελλαδική εμβέλεια γιατί έτσι είναι πιο ηχηρό το μήνυμα απ'  ότι αν εφαρμοστεί τοπικά», σημειώνει ο καθηγητής.

"Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό

Για την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, που έχει ξαναπέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ο ίδιος θυμίζει ότι όταν είμαστε μόνοι μας έξω ή σε χώρους εξωτερικούς όπου δεν υπάρχει καθόλου πολυκοσμία, το να φοράμε μάσκα -ειδικά αν είμαστε εμβολιασμένοι -δεν προσφέρει αληθινά τίποτα σε κανέναν.

«Προφανώς η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, άλλωστε το μέτρο αυτό ποτέ δεν καταργήθηκε. Στους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής», καταλήγει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ. Και βρίσκει απολύτως δικαιολογημένο το ερώτημα των εμβολιασμένων που ως συνεπείς πολίτες, ρωτούν γιατί να πρέπει έξω να φορούν μάσκα αφού έχουν κάνει το εμβόλιο και να μην μπορούν να έχουν αυτή την ελευθερία.