Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα - Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη
Κυρ. Μητσοτάκης

Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα - Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη

«Πριν από 11 χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη οικονομική κρίση, μεγάλη λιτότητα και κοινωνική δυσαρέσκεια. Μετά το 2015 είχαμε μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε ένα κόμμα της Αριστεράς και ένα κόμμα της Δεξιάς, πολύ μέτρια, εάν μου επιτρέπεται να πω, η οποία προσπάθησε να ελέγξει τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και να επηρεάσει τη δικαιοσύνη, ωστόσο οι θεσμοί της Δημοκρατίας άντεξαν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το λαϊκισμό και το παράδειγμα της Ελλάδος κατά την προηγούμενη 10ετία, σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy» στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας στο Μόναχο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως κόμματα, που ρέπουν προς το λαϊκισμό μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα, όταν κερδίσουν και δεύτερη συνεχόμενη εκλογή, κάτι, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτρέψαμε το 2019. «Στο τέλος της ημέρας όλα αφορούν στην εκπλήρωση των προεκλογικών μας εξαγγελιών, να φέρνεις αποτελέσματα, και για αυτό η κυβέρνησή μας είναι ακόμη δημοφιλής. Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα, πλέον είμαστε ισχυρότεροι πολιτικά, θεσμικά και οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η τεχνολογία μπορεί να έχει πολύτιμο ρόλο κατά την απλοποίηση της σχέσης κράτους - πολίτη - επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα η πλέον επιτυχής μεταρρύθμιση ήταν η ψηφιοποίηση του κράτους και η δυνατότητα να μην παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος συχνά μπορεί να καταστεί πηγή διαφθοράς. Και αυτό έχει τονώσει την εμπιστοσύνη προς το κράτος, γιατί σεβόμαστε τον χρόνο των πολιτών δεν τους υποβάλλουμε σε αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πρόκειται για μία τελείως διαφορετική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ολιγόλεπτη συνάντηση με Μπλίνκεν

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είναι όπως αναφέρεται «καλύτερο από ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τις άριστες διμερείς σχέσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις.

Επιπλεόν, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής του. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία ορισμένοι εξ αυτών να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1, που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές στέκονται στο γεγονός πως στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, o οποίος, όπως σημειώνεται είναι μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για κονδύλια σε ξένες επιχειρήσεις και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει προτεραιότητα την οικοδόμηση σχέσεων με την Ελλάδα που είναι ένα σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, καθώς και επί σειρά ετών γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Λίμπερναν.

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεων τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συνάντηση με τον Φρίντριχ Μερτς

Με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας CDU/CSU και πρόεδρο τoυ CDU, Φρίντριχ Μερτς, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου επιβεβαιώνοντας τη βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης υπό τη νέα τους ηγεσία και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για τις θετικές απόψεις του συνομιλητή του σε ευρωπαϊκά θέματα και σε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει το συνομιλητή του για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ.

Συναντήσεις με ηγέτες Δυτικών Βαλκανίων

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον νέο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski, με τον οποίο είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία, και με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani.