Kαταδίκη της εφημερίδας «Μακελειό» για αναπαραγωγή ρητορικής μίσους κατά των Εβραίων

Kαταδίκη της εφημερίδας «Μακελειό» για αναπαραγωγή ρητορικής μίσους κατά των Εβραίων

Στην καταδίκη της εφημερίδας «Μακελειό» και του Στέφανου Χίου για εξύβριση και ηθελημένη συμβολή στην αναπαραγωγή ρητορικής μίσους κατά των Εβραίων προχώρησε το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών, όπως ενημερώνει με ανάρτησή του στο Facebook, o πρώην πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών, Μίνος Μωϋσής.

Στην ανάρτησή του ο Μ. Μωϋσής επισημαίνει ότι το Δικαστήριο έθεσε το σχετικό δημοσίευμα εκτός του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας για την ενημέρωση του κοινού, και δέχθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί τους ήταν οξείς και διχαστικοί και ότι συνέβαλαν στην αναπαραγωγή μιας υποβολιμαίας ρητορικής μίσους κατά των Εβραίων.

Προσθέτει, δε, πως το Δικαστήριο με την απόφασή του όχι μόνο δικαιώνει τους λόγους της προσφυγής του αλλά δημιουργεί και ένα ενδιαφέρον πλαίσιο αναφοράς για τυχόν μελλοντικές υποθέσεις.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μ. Μωϋσή έχει ως εξής:

«Σχεδόν τρία χρόνια μετά την δημοσίευση του αισχρού άρθρου στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ, ήρθε η ώρα της πρώτης δικαίωσής μου. Το αστικό δικαστήριο έκρινε με μια πολύ καθαρή απόφαση ότι υπήρξε πρόθεση προσβολής της ηθικής, κοινωνικής και επαγγελματικής μου υπόστασης και καταδίκασε τους κατηγορουμένους για εξύβριση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Δικαστήριο έθεσε το σχετικό δημοσίευμα εκτός του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας για την ενημέρωση του κοινού, και δέχθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί τους ήταν οξείς και διχαστικοί και ότι συνέβαλαν στην αναπαραγωγή μιας υποβολιμαίας ρητορικής μίσους κατά των Εβραίων.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα, είχα πει ότι θα τους κυνηγήσω όχι μόνο γιατί με προσέβαλαν προσωπικά. Είχα χαρακτηρίσει ότι το δημοσίευμα δεν στόχευε μόνο σε εμένα αλλά ότι ήταν μια καθαρή αντισημιτική ενέργεια και ότι είχα την υποχρέωση ως Εβραίος και ως Πρόεδρος, τότε, της Κοινότητας Αθηνών να διεκδικήσω στη Δικαιοσύνη το αυτονόητο.

Αισθάνομαι δικαιωμένος. Θέλω να ευχαριστήσω τους δικηγόρους μου Ηλία Κωνσταντόπουλο και Όβη Ναμία όπως και τον Βίκτωρα Ελιέζερ που ήταν μάρτυρας στο Δικαστήριο. Και βεβαίως το Δικαστήριο που με την απόφασή του όχι μόνο δικαιώνει τους λόγους της προσφυγής μου αλλά δημιουργεί και ένα ενδιαφέρον πλαίσιο αναφοράς για τυχόν μελλοντικές υποθέσεις.

Την χρηματική αποζημίωση, όταν εκτελεστεί, θα την διαθέσω όπως είχα δηλώσει στην αγωγή μου στις δομές φιλοξενίας μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Αν θέλετε, διαβάστε πιο κάτω μια μικρή περίληψη της απόφασης. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

1. Απορρίπτει ως «κατ’ ουσία αβάσιμο τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι το δημοσίευμα έγινε λόγω δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος που πηγάζει από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην πληροφόρηση και την κοινωνική αποστολή της ενημέρωσης του κοινού, την άσκηση κριτικής και τον έλεγχο των προσώπων που δρουν και εργάζονται αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης».

2. Καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι «οι ενέργειές τους συνιστούν αξιολογικές κρίσεις και υποκειμενικές πεποιθήσεις που υπερβαίνουν το δεοντολογικό πλαίσιο της δημοσιογραφικής κριτικής».

3. Δέχεται ότι το δημοσίευμα είχε «πρόθεση και σκοπό εξύβρισης του ενάγοντα από το δριμύ τρόπο που εκτίθενται οι χαρακτηρισμοί εις βάρος του προκειμένου να τον μειώσει και να συνδέσει υποβολιμαία την Εβραϊκή καταγωγή του με το γεγονός της ανάληψης από αυτόν επαγγελματικής θέσης ευθύνης στην εταιρία PQH που διαχειρίζεται ιδιωτικό χρέος».

4. Καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι χρησιμοποίησαν «οξύ και διχαστικό τρόπο έκφρασης με σκοπό να αμφισβητηθεί η ηθική, κοινωνική και επαγγελματική αξία του ενάγοντα».

5. Καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι «το δημοσίευμα αφορούσε την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντα και όφειλαν να αποσυνδέσουν οποιαδήποτε κριτική σχετικά με τη δράση της εταιρίας PQH από την Εβραϊκή καταγωγή του Προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου».

6. Δέχεται ότι το δημοσίευμα «συνέβαλε ηθελημένα στην αναπαραγωγή μιας υποβολιμαίας ρητορικής μίσους κατά των Ελλήνων Εβραίων και ότι στοιχειοθετείται η αξιόποινη πράξη της εξύβρισης, ότι οι ενέργειές τους ήταν παράνομες και υπαίτιες και ότι τέλεσαν αδικοπραξία σε βάρος του ενάγοντα»

7. Υποχρεώνει του κατηγορουμένους στην καταβολή χρηματικής αποζημίωσης 2.000€ έκαστος για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης από τις προσβολές τους.

8. Υποχρεώνει την εφημερίδα μέσα σε 15 ημέρες να δημοσιεύσει περίληψη της απόφασης και το δημοσίευμα που κρίθηκε προσβλητικό για την προσωπικότητα του ενάγοντα και καθορίζει ποινή 200€ για κάθε μέρα καθυστέρησης».

ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΚΑΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ...

Δημοσιεύτηκε από Minos Moissis στις Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020