Καταδίκη της βορειοκορεάτικης πυρηνικής δοκιμής από την Ican

Καταδίκη της βορειοκορεάτικης πυρηνικής δοκιμής από την Ican

Η Διεθνής Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων (Ican), ένας διεθνής συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων από εκατό χώρες, καταδίκασε σήμερα την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το βορειοκορεατικό καθεστώς, καταγγέλλοντας μια "απερίσκεπτη και αποσταθεροποιητική ενέργεια".

Η Ican, η οποία το 2015 θεωρείτο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης, "καταδικάζει έντονα αυτή την απερίσκεπτη και αποσταθεροποιητική ενέργεια" που είναι αντίθετη με την παρούσα βούληση της διεθνούς κοινότητας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Στα μέσα Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στον ΟΗΕ στη Γενεύη, περισσότερα από εκατό κράτη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού καθώς και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ενέκριναν πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων το 2017 με στόχο μια παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, υπενθυμίζει η Ican.

"Η Ican καλεί τη Βόρεια Κορέα και όλες τις άλλες χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα να σταματήσουν αμέσως την ενίσχυση των πυρηνικών τους οπλοστασίων και να δεσμευτούν στις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό", δήλωσε η διευθύντρια της μκο Μπεατρίς Φεν.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη, υπογραμμίζει ότι από το 1945 περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως "με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον".

"Η Ican αντιτίθεται έντονα σε όλες τις πυρηνικές δοκιμές", τονίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ