Κανένας δυτικός ηγέτης δεν έχει συγχαρεί τον V. Putin για τη νίκη του

Κανένας δυτικός ηγέτης δεν έχει συγχαρεί τον V. Putin για τη νίκη του

Κανένας δυτικός ηγέτης δεν έχει στείλει τα συγχαρητήριά του στον Vladimir Putin για την επανεκλογή του στη ρωσική προεδρία μέχρι το 2024.

Οι ηγέτες της Κίνας, του Καζακστάν, της Λευκορωσίας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και της Κούβας είναι ανάμεσα σε αυτούς που έστειλαν τις ευχές τους στον ρώσο Πρόεδρο.

Ωστόσο, κανένας από τους δυτικούς ηγέτες δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς οι σχέσεις με τη Δύση έχουν διαρραγεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην ρώσου κατασκόπου Sergey Skripal και της κόρης του, με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συνεχάρη τον Putin και σημείωσε πως η συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο κ. Putin κέρδισε πάνω από το 76% των ψήφων ενώ ο βασικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Alexey Navalny, αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του πρωθυπουργού της χώρας. Σημειώνεται ότι ο Dmitry Medvedev διατηρεί τη θέση του από το 2012.

Ο Putin, που βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας από το 1999, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, θα παραμείνει στο Κρεμλίνο για τέταρτη θητεία, την τελευταία του βάσει του ρωσικού Συντάγματος, έως το 2024, όταν θα γιορτάσει τα 72 του χρόνια.

Όταν χθες το βράδυ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος μετά το 2024, το απέκλεισε κατηγορηματικά λέγοντας πως «κάνετε πλάκα. Τι να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι».

Φωτογραφία: AP/Alexander Zemlianichenko