Κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα - Βροχές και καταιγίδες στην Αττική από το απόγευμα
ΕΑΑ

Κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα - Βροχές και καταιγίδες στην Αττική από το απόγευμα

Ισχυρές βροχές καταγράφηκαν έως τις πρωινές ώρες σήμερα από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Φουρφουρά Ρεθύμνου (73 χιλιοστά), στη Μεγίστη Λαύρα (46), στη Γλώσσα Σκοπέλου (38) και στη Λήμνο και Χίο (36 χιλιοστά και στις δύο).

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες όμως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο θα είναι ασθενείς. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νησιωτικές αλλά και παράκτιες περιοχές των κεντρικών και νοτίων ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη, περιοχές για τις οποίες υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και το απόγευμα θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας) και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους έντονα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Στα βορειοδυτικά από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ. Γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, από τις απογευματινές ώρες και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ που γρήγορα θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί και αργά το απόγευμα θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Δευτέρα 14-12-2020

Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, όμως γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική χώρα και κυρίως την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τις πρωινές ώρες την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι έντονα. Από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.