Κακοκαιρία Μπάλλος: Μήνυμα 112 σε κατοίκους σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα

Κακοκαιρία Μπάλλος: Μήνυμα 112 σε κατοίκους σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα

Προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία Μπάλλος έλαβαν ήδη κάτοικοι σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα τους καλεί να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. 

Παράλληλα τους ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και τους παραπέμπει στις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι όποτε χρειαστεί οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες μέσω του 112 και έκανε παράκληση ώστε να τις ακολουθήσουν. Θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι δυνατότητες του 112, καθώς έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν, έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο) αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο, επομένως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112.

Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι οι εξής:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική την Πέμπτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος», καθώς επίσης χιόνια σε ορεινές περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά και άνεμοι έως 7 Μποφόρ, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, , την Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.